Funkcja f(k*x)
s: Witam

Mam problem z funkcją y=f(k*x), k≠0
Np. jak jest funkcja f(x)=|x−1|−1,x∊(−2,2)
I teraz r(x)=f(2x) Dlaczego na wykresie rysujemy funkcję dla x∊(1,1)?
24 sie 23:13
Godzio:
A dlaczego tak ? Nie jest powiedziane, że x się zmienia. Jeśli r(x) jest określony na
dziedzinie f(x) to przedział pozostaje ten sam.
24 sie 23:20
s: Może ja nie dopisałam czegoś co jest ważne. W podr mam
f(x)=|x−1|−1,x∊(−2,2)
i potem r(x)=f(2x),(k=2) i tx)=f(1/2x),(k=1/2)
"Ustalamy najpierw wzory funkcji r oraz t. Otrzymujemy
r(x)=f(2x), czyli r(x)=|2x−1|−1,−2<x<2, stad
r(x)=|x−1/2|−1, −1<x<1"
analogicznie dla t(x)=f(1/2x)
24 sie 23:26
Godzio:
Bez sensu
r(x) = |2x − 1| − 1, −2 < x < 2
stąd nie wynika, że
| | 1 | |
r(x) = |x − |
| | − 1, −1 < x < 1 |
| | 2 | |
r(x) ≠
r(x)
24 sie 23:30
s: Przepraszam bardzo,nie mam wyczucia na te klawiaturze i ciągle coś gubię.
|2x − 1| − 1, −2 <2x < 2
24 sie 23:35
pigor: ... nie bardzo wiem o co ci biega, ale to ostatnie widzę np. tak :
|2x−1|−1= 2x−1−1 gdy 1≤2x<2
lub |2x−1|−1= −2x+1−1 gdy 1≤2x<1 ⇔
⇔ |2x−1|−1= 2x−2 gdy
12≤x<1
lub x∊∅ ⇒
|2x−1|−1= 2(x−1) gdy 12≤x<1 .
25 sie 00:48
Basia:
f(x) = |x−1| − 1 i x∊<−2;2>
czyli funkcja f jest określona tylko dla x: −2≤x≤2
jeżeli r(x) = f(2x) ⇒ −2 ≤ 2x ≤ 2 ⇔ −1 ≤ x ≤ 1 ⇔ x∊<−1;1>
czyli funkcja r(x) jest określona tylko dla x∊<−1;1>
jeżeli t(x) = f(12x) ⇒ −2 ≤ 12x ≤ 2 ⇔ −4 ≤ x ≤ 4
czyli funkcja t(x) jest określona tylko dla x∊<−4;4>
chyba o to chodzi
25 sie 09:12
s: Tak, tak, o to chodzi, tylko nie bardzo rozumiem czemu −2<tutaj<2 wstawia się 2x, 12x itd.
25 sie 16:12
Basia:
tak masz określone te nowe funkcje
r(x) = f(2x) czyli 2x musi należeć do dziedziny funkcji f czyli do <−2; 2>
t(x) = f(12x) czyli 12x musi należeć do dziedziny funkcji f czyli do <−2; 2>
przykład:
r(5) = f(2*5) = f(10) a więc nie istnieje bo f(10) nie istnieje
t(10) = f(u{1}[2}*10) = f(5) a więc nie istnieje bo f(5) nie istnieje
25 sie 17:19