równanie logarytmiczne
Olicha : 15−lg x +
41+lg x=3
dziedzinę wiem jak, ale nic dalej
24 sie 21:23
pigor: ... np. tak : x>0 i 5−lgx≠0 i 1+lgx≠0 ⇔
x>0 i x≠105 i x≠10−1,
wtedy
15+lgx+11+lgx= 3 / *(5−lgx)(1+lgx) ⇔ 1+lgx+5−lgx= 3(5−lgx)(1+lgx) / :3 ⇔
⇔ 2= 5+4lgx−lg
2x ⇔ lg
2x−4lgx−3= 0 ⇔ lg
2x−2*2lgx+4−7= 0 ⇔ (lgx−2)
2=7 ⇔
⇔ | lgx−2 |=
√7 ⇒ lgx=2±p{7] ⇔
x= 102−√7 lub
x= 102+√7 . ...
24 sie 21:44
Piotr:
a mozna to sobie wyliczyc z podstawieniem pigor ?
24 sie 21:53
pigor: jak najbardziej , można, tylko ja podstawienia po prostu nie lubię . ...
24 sie 22:00
Piotr:
to akurat wiem. Δ tez sie klania
24 sie 22:02
Olicha : zmieniłeś treść i mi pokręciłeś ale metoda przydatna, tylko na końcu utknęłam bo mi wychodzi:
lg2x−5lgx+2=0
ale deltą policzyłam i jakoś mi wyszło:
x=10 i x=10000
24 sie 22:03
Olicha : ale bardzo dziękuję
24 sie 22:04
Piotr:
Olicha podstaw sobie do rownania wyjsciowego np 10. nie zgadza sie...
24 sie 22:07
pigor: ... przepraszam czasem coś "przekręcam" bo pisze online lub nie dowidzę . ...
24 sie 22:10
Mila: ŹLe to obliczyłaś .
Ponadto,równanie jest inne w Dróbce.
Z.
4logx≠5 ⋀ logx≠ −1 (rozwiąż do końca te warunki)
logx=t
| 1+t+4(5−4t) | |
| =3 |
| (5−4t)(1+t) | |
po przekształceniach:
2t
2−3t+1=0
Δ=1
| | 1 | |
logx= |
| ⇔x=√10 v logx=1 ⇔x=10 |
| | 2 | |
25 sie 00:12
Olicha : tego akurat nie brałam z Dróbki tylko z zadań które dyktowała nam nauczycielka.
Ale jeszcze raz bardzo dziękuję!
25 sie 10:12
Mila:
25 sie 15:19