następne równanie logarytmiczne
Olicha : xlg x=100x
24 sie 21:29
Mila: logx*logx=log100+logx i x>0
logx=t
dokończ
24 sie 21:46
pigor: ... np. tak :
x>0 i x≠1 (x=1 nie spełnia tego równania) to
logarytmując obustronnie :
xlgx= 100x ⇔ lg(x
lgx})= lg(100x) ⇔ lgx*lgx= lg10
2+lgx ⇔
⇔ lg
2x−lgx−2=0 ⇔ lg
2x−1−lgx−1=0 ⇔ (lgx−1)(lgx+1)−1(lgx+1)=0 ⇔
⇔ (lgx+1)(lgx−2)=0 ⇔ lgx=−1 lub lgx=2 ⇔ x=10
−1 lub x=10
2 ⇔
⇔
x∊{110, 100} − szukany zbiór rozwiązań danego równania. ...
24 sie 21:58
Olicha : oj chciałabym Was mieć na egzaminie komisyjnym.. wystarczy mała podpowiedz i już idzie z górki
. bardzo dziękuję
24 sie 22:10