matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak wyliczyć a?
Asza:
Ile to jest a
√
2
− a = 6
24 sie 16:21
ICSP:
a(p{2−1) = 6 a = 6(
√
2
+ 1)
24 sie 16:22
pigor:
...np. tak :
a
√
2
−a= 6
⇔ a(
√
2
−1)= 6 /* (
√
2
+1) ⇔ a(2−1)= 6(
√
2
+1) ⇔
a=6(1+
√
2
)
. ...
24 sie 22:06