Wyznacz trzy pierwsze składniki szeregu fouriera
ewelekx: Wyznacz przynajmniej trzy pierwsze składniki (wyrazy) szeregu Fouriera dla funkcji
| | ⎧ | x jeśli −π<x≤0 | |
| f(x)= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 2x jeśli 0<x<π | |
Trivial:
W przedziale (−π, π) f spełnia warunki Dirichleta. Teraz...
| | a0 | |
f(x) = |
| + ∑n=1∞ (ancos(nx) + bnsin(nx)) |
| | 2 | |
Można przekształcić f do postaci, w której łatwiej jest liczyć całki:
| | ⎧ | 0 dla x∊(−π, 0) | |
| f(x) = x + | ⎨ | |
|
| | ⎩ | x dla x∊[0, π) | |
I liczyć sobie spokojnie a
n, b
n ze wzorów... (Całki, które się zerują zaznaczyłem na szaro).
| | π2 | |
a0 = ∫−ππf(x)dx = ∫−ππxdx + ∫0πxdx = |
| . |
| | 2 | |
a
n = ∫
−ππf(x)cos(nx)dx =
∫−ππxcos(nx)dx + ∫
0πxcos(nx)dx =
| | sin(nx) | | sin(nx) | | cos(nx) | |
= [x* |
| ]0π − ∫0π1* |
| dx = 0 + [ |
| ]0π = |
| | n | | n | | n2 | |
b
n = ∫
−ππf(x)sin(nx)dx = ∫
−ππxsin(nx)dx + ∫
0πxsin(nx)dx =
= 2*∫
0πxsin(nx)dx + ∫
0πxsin(nx)dx = 3*∫
0πxsin(nx)dx =
| | cos(nx) | | cos(nx) | |
= 3*([x*(− |
| )]0π + ∫0π |
| dx) |
| | n | | n | |
| | (−1)n | | sin(nx) | | (−1)n | |
= −3π |
| + 3*[ |
| ]0π = −3π |
| . |
| | n | | n2 | | n | |