Wzory redukcyjne
s: Jak mam jakiś dowolny wzór redukcyjny, np. sin(90−α)=cosα, to rozumiem dowód,w którym
wykorzystuje się rysunek w układzie współrzędnych i korzysta się z definicji, albo z wcześniej
udowodnionych w ten sposób wzorów. Ale zupełnie nie pojmuję tego całego "o pojawieniu się
znaku minus decyduje funkcja po lewej stronie, gdy w danej ćwiartce dana funkcja jest ujemna,
to dopisujemy znak minus". W książce mam napisane, ze α należy do R. Zatem wg tego wyżej
sin(90−190)=−cos190, bo −100 jest w III ćwiartce, a tam sin jest −... Czy w takim razie przy
ustalaniu "prawej strony" muszę zakładać, że α to kąt ostry? Bardzo proszę o wyrozumiałość, bo
jestem na mat podst i próbuję to sama opanować− jak widać z marnym skutkiem...
24 sie 02:14
ICSP: sin(90 − α) = cosα
sin(90 − 190) = cos190 i tutaj musisz dalej kombinować :
cos190 = cos(180 + 10) = // ze wzoru : cos(180 + α) = −cosα. // = −cos 10
Tutaj masz kartę wzorów redukcyjnych :
https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html
Jednak moim zdaniem łatwiej jest się nauczyć wykresów i z nich odczytywać poszczególne
wartości.
24 sie 02:28
Bogdan:
Można zapamiętać następujący algorytm:
α∊<0
o, 360
o>
| | ⎧ | 180o−β | |
| FUNKCJA(α) = FUNKCJA | ⎨ | 180o+β | = ZNAK FUNKCJA(β)
|
| | ⎩ | 360o−β | |
| | ⎧ | 90o+β | |
| FUNKCJA(α) = FUNKCJA | ⎨ | 270o−β | = ZNAK coFUNKCJA(β)
|
| | ⎩ | 270o+β | |
W miejsce wyrazu
FUNKCJA wpisujemy
sin lub
cos lub
tg lub
ctg
coFUNKCJA to kofunkcja
ZNAK − to znak funkcji w określonej ćwiartce (można przypomnieć sobie rymowankę
pozwalającą zapamiętać znaki: "w I ćwiartce same plusy, w II sinus, w III tg i ctg, a w IV cos)
Przykłady:
| | 1 | |
sin150o = sin(180o − 30o) = +sin30o = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
sin150o = sin(90o + 60o) = +cos60o = |
| |
| | 2 | |
| | √3 | |
cos210o = cos(180o + 30o) = −cos30o = − |
| |
| | 2 | |
| | √3 | |
cos210o = cos(270o − 60o) = −sin60o = − |
| |
| | 2 | |
tg315
o = tg(360
o − 45
o) = −tg45
o = −1
tg315
o = tg(270
o + 45
o) = −ctg45
o = −1
24 sie 11:38
s: Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Mi właściwie chodzi o ten znak, czy przy jego ustalaniu trzeba
przyjąć, ze α to kąt ostry? No bo jak mam sin(90−190)=−cos190, bo −100 jest w III ćwiartce, a
tam sin jest ujemny, a przecież sin(90−α)=cosα. A gdy przyjmę, że alfa jest miarą kąta
ostrego, to się wszytko zgadza, bo wtedy 90−α jest w pierwszej ćwiartce− dodatnie, ale w takim
razie jak to się ma do tego α∊R lub tak jak podał Bogdan α∊<0o, 360o> ?
24 sie 20:41
pigor: ... a ja
zawsze sprowadzam α do kąta ostrego i tyle, a więc tu np.
tak :
sin(90o−190o)= sin(−100
o)= −sin100
o= −sin(90
o+10
o)=
−cos10o
lub
sin(90o−190o)= sin(90
o−180
o−10
o)= sin(−90
o −10
o)= − sin(90
o+10
o)= . ...
24 sie 21:00