jak zacząć?
szklanka:
Wyznacz zbiory A\B ,B\A jeżeli:
A={a:a2+3a∊(−∞;4>}
B={a"3−4a∊<7:19)}
Jak to zacząć ?
24 sie 20:53
szklanka: ktoś rozwiąże może i powie co robi po kolei?
24 sie 20:54
pigor: ... z warunków zadania :
A : a
2+3a≤ 4 ⇔ a
2+3a−4≤ 0 ⇔ a
2+4a−a−4≤ 0 ⇔ a(a+4)−1(a+4)≤ 0 ⇔
⇔ (a+4)(a−1)≤ 0 ⇔
−4≤ a ≤ 1 , zaś
c[B : ]] czy na pewno jest taki , np. co to jest a*3
24 sie 21:15
szklanka: sory poprawiłem ↓
B={a:3−4a∊<7:19)}
24 sie 21:17
szklanka: ↓mam tylko pytanie dlaczego znak nierówności jest taki"≤" a nie na przykład taki "≥"↓
a2+3a≤ 4
24 sie 21:19
Piotr:
bo masz nawias zamkniety przy 4(>). a nie okragly ).
w b rozwiaz 3−4a ≥ 7 i 3−4a<19
24 sie 21:21
Piotr:
miłosz robiłes juz zbiory tyle razy a nadal nie wiesz kiedy jest zbior otwarty a kiedy
domkniety.
w B 7 nalezy do zbioru a 19 do zbioru nie nalezy.
24 sie 21:23
szklanka: ja wiem dlaczego jest taki, tylko dlaczego jest odwrócony ≤ a nie tak ≥
24 sie 21:25
pigor: , kurcze to ja zapytam, czy twoja
szklanka , to jest w połowie pełna czy w połowie pusta

, a co do pytania , no bo ty nic nie myślisz , przecież
x∊(−
∞ ; 4> ⇔ −
∞ < x ≤ 4 ⇔ x ≤ 4 , no i u ciebie x = a
2+3a
24 sie 21:27
Piotr:
bo zbior jest od −∞ do 4> czyli jest mniejszy badz rowne 4.np −10,−20,−56546546
24 sie 21:28
szklanka: sam nic nie myślisz , jeszcze raz coś takiego powiesz to cie dopadnę
24 sie 21:32
asdf: @szklanka
pigor ma racje, jak nie widzisz takiej rzeczy to można to nazwać brakiem myślenia...Długo
robisz już zadania? Powiem Ci z autopsji, że odpoczynek (1−2 dni nawet) pomaga! Nikt nie
powiedział, że jesteś głupi, tylko że (już) nie myślisz. Odpoczynek pomaga
24 sie 21:43
szklanka: zrozumiałem A , ale dlaczego w B jest znak mniejszości → 3−4a<19, po czym to poznać jak mam
tylko dany zbiór <7;19)
24 sie 21:46
pigor: więcej pokory kolego
szklanka , ja też obserwuję cię od pewnego czasu i to nie jest wg
mnie sposób na naukę matematyki , chyba że jesteś najmądrzejszy , no to ja spadam . ...
24 sie 21:48
Piotr:
przeciez w B a∊<7,19) ⇔ 7≤a<19
24 sie 21:49
szklanka: stwierdzam że w ogóle nie wiedziałem że można takie coś → <7,19) ⇔ 7≤a<19 ←tak zapisać
24 sie 21:54
Piotr:
przeciez takie cos x∊(1;10) oznacza ze x jest wieksze od 1 i mniejsze od 10, czyli 1<x<10 czyli
x>1 i x<10
24 sie 21:57
Piotr:
zanacz sobie na osi to wszystko bedzie jasne.
24 sie 21:58
szklanka:

mógłbyś mi zaznaczyć na osi jak możesz bo nie mogę sobie wyobrazić albo zgupiałem
24 sie 22:05
Piotr:
przeciez wlasnie zaznaczyles x∊(1;10) wiec nie wiem o co Ci chodzi.
rozwiaz w B nierownosc podwojna i bedziesz mial zbior B. a potem tylko rysunek i dzialania na
zbiorach. a to juz powinienes umiec.
24 sie 22:12
szklanka: Pokażcie mi na wykresie te działania↓ może wtedy zrozumiem
a){(x,y)}; 1<x≤4 }
b){(x,y)}; 4<x≤1
24 sie 22:19
szklanka: dobra rozumiem , ale głupota
24 sie 22:29