matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 22.4.2020
Zadania
Odp.
1
Julek :
Maszt o wysokości 32m przełamał się w punkcie odległym od podłoża o 15m. Przełamana część tworzy z podłożem kąt α. Wykaz, że α > 60°
15
Saizou :
Treść jest taka
8
Kamcio:
Zad 2 Z jakiej odległości Statuę Wolności widać pod kątem 6°. Przyjmij, że Statua Wolności wraz z piedestałem ma wysokość około 93m, a poziom oczu jest na wysokości 2 metrów. Wynik Podaj w
5
Kamcio:
Wieże ciśnień widać z odległości 100m pod kątem 30°. Oszacuj wysokość wieży z dokładnością do 0.1m.
5
Kinga:
W trójkącie ABC o bokach AB=12, Bc=10, AC=8 zakreślono okrąg o średnicy AB
6
Kamcio:
Chciałem spytać odnośnie rozwiązania zadania, bo nie wiem czy dobrze je zrobiłem, treść brzmi: W trójkącie prostokątnym ABC kąt przy wierzchołku C jest prosty. Wysokość CD dzieli
7
jacek:
Hej, czy jest jakiś sposób żeby sprawdzić czy istnieje taka liczba całkowita która ma n różnych dzielników, np czy da się sprawdzić czy istnieje liczba która ma 1000 różnych dzielników
2
xyz:
:::rysunek::: Zna tutaj ktoś fizykę?
4
Veronica:
Obliczyć prawdopodobieństwo, że na 7 rzutów kostką co najwyżej 3 razy wypadnie liczba oczek nie mniejsza od 4.
3
tom:
Mamy sześcienną kostkę do gry, ale nie jest ona symetryczna. Prawdopodobieństwo wypadnięcia jedynki wynosi 1/7. Rzucamy tą kostką n razy ,n∊N. Wyznacz n dla którego prawdopodobieństwo
5
Artur:
Czy ktoś podpowie jak rozwiązać takie równanie ?
13
Saizou :
Sprawdź obliczenie H
5
Saizou :
albo podstawić sobie
4
tom:
Proszę o ewentualne sprawdzenie.
7
Jerry:
Mam problem z tym zadaniem z matematyki dyskretnej:
17
Juliusz:
:::rysunek::: Pieciokąt foremny jest wpisany w trójkat równoboczny (rys). Oblicz miarę kąta ACB
1
bob:
Czy każda przestrzen metryczna jest gęsta ?
4
stunks:
Mam znaleźć punkty stacjonarne i krytyczne funkcji f(x, y, z) = sin(x + y + z). Pochodne
d
d
d
cząstkowe są równe, to jest
=
=
= cos(x + y + z)
dx
dy
dz
Więc teraz przyrównuję cos(x + y + z) = 0, więc ostatecznie dostaję x + y + z = kπ, k ∊ ℤ. I to
8
m:
1. Stosunek pola powierzchni bocznej stożka do pola powierzchni kuli opisanej na tym stożku wynosi 3:8. Znajdź kąt rozwarcia tego stożka.
2
Monika:
4x−x
3
a) lim
x−> −2
x+2
x
3
− 2x
2
+ x
b) lim
x−> 1
x
2
− 1
x
2
− x − 12
c) lim
x−>4
x
2
− 16
5
anonim123:
Do jakich typów zadań wykorzystuje się pochodne? I do jakich liczy się ekstrema?
3
wowwowowowo:
Kąt α jest ostry i sinα=0,8. Wówczas
84
TłumokMatematyczny:
Czy ktoś mi wyjaśni dlaczego gdy wpisuję ''1'' to wyskakuje mi że to liczba pierwsza?
7
anonim123:
3x−5
Jakie równanie ma asymptota pozioma wykresu funkcji f(x)=
? odpowiedź: 4y−5=0
7−4x
4
anonim:
Witam, potrzebuje pomocy w rozwiązaniu poniższych zadań Ciąg określony jest wzorem an = 12 – 4n. Ile wyrazów dodatnich ma ciąg ?
0
ewa:
Wyznacz liczbę dodatnich rozwiązań równania 1 − |x−4| = 2sinm w zależności od parametru m. Takie zadanko
2
oc:
Pewien rolnik zaobserwował, że każdego roku w kwietniu średnio zdarza się 5 dni słonecznych i 10 deszczowych. Załóżmy dla uproszczenia, że zjawiska te są niezależne, prawdopodobieństwo
3
#panika:
Oblicz pole trójkąta, jeśli: a) jego przeciwprostokątna ma długość 6,5 cm, a sinus jednego z kątów ostrych jest równy 5/13
3
David_01:
Oblicz pole trójkąta równoramiennego, jeśli: a) jego obwód jest równy 32 cm, a długość podstawy stanowi 2/3 długości ramienia
1
Fiflak:
Cześć, mam takie zadanko dowodowe i nie jestem pewny czy dobrze je zrobiłem.
4
sally:
:::rysunek::: Co robię źle?
7
werox:
Wyznaczyć punkt wspólny a) prostej x+1=2y+2=z i płaszczyzny x+2y−z=0
1
Wojciech:
x+1
x−1
−
x−2
x+3
2
Leszek:
D: x= R−{ 2}
2
tedddddy:
W układzie współrzędnych sporządż wykresy podanych funkcji. Opisz ich własności.Jak położone są ramiona parabol w zależności od wartości współczynnika przy x
2
?
3
ao:
:::rysunek::: Hej, czy mogę powiedzieć, że takie funkcje (wiem że dziwnie wyglądają, chodzi o samą zasadę)
4
borówka :
Bardzo proszę o sprawdzenie
0
Run:
Różne punkty A oraz D leżą po tej samej stronie prostej BC, tak że |AB| = | BC|= |CD| oraz proste AD i BC są prostopadłe. Niech E będzie punktem przecięcia prostych AD oraz BC.
2
Saizou :
Mógłby ktoś zerknąć czy metoda jest dobra