Prawdopodobieństwo
Saizou : Mógłby ktoś zerknąć czy metoda jest dobra
Czterdzieści osób usadzono w sposób losowy przy czterech dziesięcioosobowych okrągłych stołach.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że trzy ustalone wcześniej osoby
siedzą przy jednym stole.
| | | | | | | | | |
|Ω| = | * 4 * | * 3 * | *2 * | * 1 |
| | | | | |
idea jest taka: wybór 10 osób * wybór stolika
| | | | | | | | | | | |
|A| = | * | * 4 * | * 3 * | *2 * | * 1 |
| | | | | | |
| |
=1 − wybór ustalonych osób |
| |
| |
− uzupełnienie 7 osobami do kompletu 10 osób |
| |
4 − wybór stolika
i dopełnienie reszty stolików.
Pytający:
Nie jest dobra.
Taka Ω już uwzględnia wszystkie możliwości przydzielenia 10−osobowych grupek do rozróżnialnych
| | | |
stołów. Przecież wybierając 10 osób do pierwszego stołu na | uwzględnimy |
| | |
| | | |
wszystkie możliwości. Podobnie ostatnia grupka 10 osób (wybierana na | = 1 sposób) |
| | |
może być dowolna (jej skład osobowy zależy od tego, kto został przydzielony do poprzednich
stołów).
Wtedy:
Tutaj wybieramy, przy którym stole będzie owa wybrana trójka ustalonych osób, dobieramy do
kompletu 7 osób, a na pozostałe 3 rozróżnialne stoły dowolnie po 10 osób (rozumowanie podobne
jak w Ω).
Acz znacznie prościej to policzyć jako:
| | 9 | | 8 | | 12 | |
P(A) = 1 * |
| * |
| = |
| |
| | 39 | | 38 | | 247 | |
Pierwsza osoba z trójki siada na dowolne miejsce, druga musi usiąść na jedno z 9 pozostałych
miejsc przy tym stole (spośród wszystkich 39 pozostałych miejsc), trzecia musi usiąść na jedno
z 8 pozostałych miejsc przy tym stole (spośród wszystkich 38 pozostałych miejsc), a pozostali
dowolnie.