Trygonometria
Kamcio: Zad 2 Z jakiej odległości Statuę Wolności widać pod kątem 6°. Przyjmij, że Statua Wolności wraz
z piedestałem ma wysokość około 93m, a poziom oczu jest na wysokości 2 metrów. Wynik Podaj w
zaokrągleniu do 10m.
22 kwi 22:33
wredulus_pospolitus:

α = 6
o
x = 93 − 2 = ...
wyznaczasz y
22 kwi 22:47
Eta:
A czemu ten "gostek" jest bez maseczki ?
22 kwi 22:49
wredulus_pospolitus:
aż dziwne że nic nie mówisz, że słabo mi statua wolności wyszła
22 kwi 22:50
wredulus_pospolitus:
Bez maseczki bo on 'już przeszedł corona'.
22 kwi 22:50
a7:

tg6≈0,1051
| | 91 | |
0,1051= |
| czyli x≈865,842055185≈870m |
| | x | |
22 kwi 22:51
Eta:
Jak to jest statua

to ja mam 18 lat
22 kwi 22:51
Kamcio: A czy da się obliczyć tą odległość bez użycia tablic trygonometrycznych?
22 kwi 22:55
wredulus_pospolitus:
nie ... nie da się
22 kwi 22:56
tgx≈x: Bez tablic mozna uzyc przyblizenia tgx≈x dla malych x. Po przejsciu na radiany mozna dostac
wysokosc ≈869m.
23 kwi 09:12
tgx≈x: Odleglosc nie wysokosc oczywiscie.
23 kwi 09:13