funkcja
f123: O funkcji g wiadomo, że g (x )+ g
2(x)+ g
3(x) + ...= x , gdzie lewa strona równania jest sumą
szeregu geometrycznego zbieżnego.
Dla jakich wartości parametru m równanie |g(x)| = 2m
2 − m
3 posiada dwa rozwiązania?
| | 1 | |
doszedlem, ze g(x) = − |
| + 1, oraz narysowalem jej wykres −−− co dalej? |
| | x + 1 | |
22 kwi 18:29
wredulus_pospolitus:
2m
2 − m
3 = m
2(2−m) <−−− jaki zbiór wartości ma funkcja f(m)
22 kwi 18:33
Saizou :
albo podstawić sobie
2m2−m3=t
i zbadać dla jakich t są dwa rozwiązania
i wrócić z podstawieniem
22 kwi 18:38
f123: czyli − m ∊ (−inf, 0) u (0, 2)
22 kwi 18:48
f123: a nie, przeciez dla t = 1 posiada jedno rozwiazanie
22 kwi 18:50
Leszek: Narysuj wykres funkcji : | g(x) | , nastepnie f(m) = 2m2 − m3 , bedzie to linia pozioma
i popatrz gdzie linia pozioma przecina wykres | g(x) | w ilu miejscach
22 kwi 20:05