Matematyka dyskretna: Podać wzór jawny na s_2_m
Jerry: Mam problem z tym zadaniem z matematyki dyskretnej:
Podać wzór jawny na s2m dla następujących ciągów:
b) s2n = 2sn , s1 = 3
Znalazłem w sieci jak liczyć wzory jawne na sn , ale dla s2m nie wiem jak należy to zrobić.
22 kwi 17:54
wredulus_pospolitus:
s2n = 2sn −−−> s2m = 2m−1*3
22 kwi 17:58
wredulus_pospolitus:
Poprawka: s2m = 2m * 3
zauważ, że masz:
s2*1 = 2*s1 = 2*3 = 21 *3
s2*2 = 2*s2*1 = 22 * 3
....
itd.
22 kwi 17:59
wredulus_pospolitus:
nie ... źle ... głupotę piszę
22 kwi 18:00
wredulus_pospolitus:
to jest dla s
2m 
22 kwi 18:00
Jerry: Racja, mój błąd w zapisie.
22 kwi 18:04
Jerry: s2n jest dobrze zapisane, jedynie poprawka dla s2m
22 kwi 18:10
wredulus_pospolitus:
to jest bez różnicy czy masz s2n czy s2n
s2m = 3*2m
22 kwi 18:39