Jak obliczyć prawdopodobieństwo klasyczne?
borówka : Bardzo proszę o sprawdzenie

W szkole uczy sie 300 uczniów. Każdy z nich uczy sie dokładnie dwóch, spośród trzech języków:
angielskiego, francuskiego i niemieckiego. Angielskiego uczy sie 90% uczniów, niemieckiego
50%. Jamie jest prawdopodobieństwo, ze losowo spotkanych dwóch uczniów tej szkoły uczy sie
francuskiego.
300−liczba uczniów
F+N − 10% 30uczniow
F+A − 50% 150uczniow
A+N − 120 uczniów
Ω= kombinacje 2 z 300 → 44850 (299*300/2)
Moc zdarzenia przeciwnego A' (oboje uczniów nie uczą sie francuskiego)
Kombinacje 2 z 120 → 7140 (119*120/2)
Moc zdarzenia A
44850−7140= 37710
P(A)= 37710/44850
Prosze o pomoc, niestety nie mam odpowiedzi do tego zadania, a zależy mi na tym żeby wiedzieć,
czy dobrze to robie
22 kwi 08:55
PW: Jeżeli mam skrytykować, to:
− Fatalny matematycznie zapis, np. F+N − 10% 30 uczniów (trzeba dużo dobrej woli żeby to
zrozumieć).
− Żargonowe określenia typu "Ω = kombinacje 2 z 300 → 44850".
Pewnie ucięliby punkt za niewłaściwy język matematyczny i słabą argumentację.
Pewne rzeczy należy jednak opisywać zdaniami po polsku, podjąc sposób rozumowania..
22 kwi 09:45
Leszek: Najlepiej narysuj zbiory wedlug schematu Venna .
22 kwi 11:14
borówka : Dobrze, dziękuje za słuszne uwagi, ale czy to również oznacza, ze wynik jest zły?
22 kwi 11:45
ford:
| 37710 | |
Nie, wynik zadania |
| jest dobry |
| 44850 | |
22 kwi 15:03