teoria liczb
jacek: Hej, czy jest jakiś sposób żeby sprawdzić czy istnieje taka liczba całkowita która ma n różnych
dzielników, np czy da się sprawdzić czy istnieje liczba która ma 1000 różnych dzielników
22 kwi 21:56
jacek: Wiem, że istnieje twierdzenie dzięki któremu na podstawie liczby da sie wyznaczyć liczbę
różnych dzielników, ale czy jest takie które działa odwrotnie?
22 kwi 21:59
wredulus_pospolitus:
zastanów się przez chwilę w jaki sposób szybko (mając rozkład liczby na czynniki pierwsze)
możemy powiedzieć ile dokładnie ta liczba ma czynników.
Przykładowo mamy liczbę n = 2
a3
b5
c7
d11
e
Jaka będzie jego liczba dzielników

Pozyskaną właśnie wiedzę zastosuj do swojego zadania.
22 kwi 22:01
Mila:
1000=23*53=2*2*2*5*5*5
np.
a=24*34*54*7*11*13=80810000
22 kwi 22:08
jacek: wydaje mi się, że to zależy od stopnia współczynników a, b, c, d, e. ale minimalna liczba
dzielników liczby n dla naturalnych współczynników to chyba 5(silnia) +2 czyli 122. A czy
mogę oszacować jakoś odgórnie liczbę jej dzielników bez znania współczynników?
22 kwi 22:09
wredulus_pospolitus:
Miluś ... 2
999
22 kwi 22:12
wredulus_pospolitus:
Co to znaczy 'minimalna liczba dzielników liczby n'

Minimalną liczbą dzielników jest liczba
1

A dla nieskończeniu wielu liczb mamy liczbę dzielników wynoszącą 2.
" 5(silnia) +2 czyli 122 " <−−−− co to właściwie ma być

Oszacować

Tak ... liczb dzielników jest nie mniejsza niż 2 (o ile mówimy o liczbie większej
od 1) i nie większa niż (1 + log
2n) gdzie 'n' to nasza liczba.
22 kwi 22:15
Mila:
Wiem Arturku, chciałam napisać bardziej "skomplikowaną" liczbę.
22 kwi 22:26