kąt
Juliusz:

Pieciokąt foremny jest wpisany w trójkat równoboczny (rys). Oblicz miarę kąta ACB
22 kwi 17:46
22 kwi 18:57
Juliusz: Nie to nie ja nie wiedziałem, pewnie ma tak samo na imię
22 kwi 19:14
a7: czy wystarczy sin α?
22 kwi 19:31
a7: i orientacyjna wartość α odczytana z tablic?
22 kwi 19:31
Juliusz: Tak wystarczy
22 kwi 19:32
Juliusz: Sam sinus
22 kwi 19:32
a7:

AB=b GH=a
z podobieństwa trójkątów CKE i CFE wynika, że a=2b
| | √3 | |
AF=1/2*b CF=b√3 to sinα/2=U{√13{13} cos(α/2)=2* |
| |
| | 13 | |
to sinα=2sin(α/2)cos(α/2)=4U{
√3{13}≈0,5329387 to α≈32
o
22 kwi 19:39
a7: widzę, że dużo chochlików, czy coś wyjaśnić?
22 kwi 19:40
a7: oj chyba źle, sprawdzam
22 kwi 19:52
Mariusz:
CKE i CFE są podobne ?
Wg mnie kąty się nie zgadzają
CKE i CFH są podobne (z równości kątów)
P.S. Byłeś jednym z nielicznych którzy napisali opinię o pewnym moderatorze
22 kwi 20:08
a7: ja? ja żadnej opinii o moderatorach nie pisałam to an
22 kwi 20:56
Mila:
To chyba nie do Ciebie
a7 , nie bardzo wiem o co chodzi, nie śledziłam sytuacji
"kryzysowej "
na forum. Pewnie były pretensje.

Na zadanie spojrzę później.
22 kwi 21:11
a7: sinα≈0,392 więc α≈23o
?
22 kwi 21:11
a7: Dzień dobry Milu, sytuacja "kryzysowa" się rozpętała przy wątku o wirusie, ale teraz chyba
wszyscy jesteśmy drażliwi, wydaje mi się, że bywały tu raczej gorsze scysje, ale nie mam
zdania
22 kwi 21:15
Mila:
a7 Dzień dobry, miło Cię tu widzieć

Ja zalecam święty spokój
22 kwi 21:32
a7: no zaglądam prawie codziennie, ale nie zawsze znajduję "coś dla siebie"
22 kwi 21:39
Bogdan:

sin48
o ≈ 0,743145,
√3 ≈ 1,732051
| | 2a | | b | | 4a*sin48o | |
Z twierdzenia sinusów: |
| = |
| ⇒ b = |
| |
| | sin60o | | sin48o | | √3 | |
| | 4a*sin48o | |
h = (a + b)*√3 = (a + |
| ) * √3 = a(√3 + 4sin48o) |
| | √3 | |
| | a | | a | | 1 | |
tgα = |
| = |
| = |
| ⇒ α = 12o i 2α = 24o |
| | h | | a(√3 + 4sin48o) | | √3 + 4sin48o | |
(wartości sin48
o i tg12
o odczytane z tablic)
23 kwi 00:16