matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie różniczkowe
Juliusz:
2*y
y' +
= 3 * x
2
x
7 wrz 21:10
Adamm:
zauważ że (x
2
y)' = x
2
y'+2xy
7 wrz 21:57
Mariusz:
Jest to równanie różniczkowe liniowe niejednorodne pierwszego rzędu
2y
y'+
=3x
2
x
2y
y'+
=0
x
2y
y'=−
x
y'
2
=−
y
x
dy
2
=−
dx
y
x
ln|y|=−2ln|x|+ln|C| ln|y|=ln|Cx
−2
| y=Cx
−2
y(x)=C(x)x
−2
2C(x)
C'(x)x
−2
−2C(x)x
−3
+
=3x
2
x
3
C'(x)x
−2
=3x
2
C'(x)=3x
4
3
C(x)=
x
5
+C
1
5
3
y(x)=(
x
5
+C
1
)x
−2
5
3
C
1
y(x)=
x
3
+
5
x
2
8 wrz 22:43