trójkąt
Kinga:
W trójkącie ABC o bokach AB=12, Bc=10, AC=8 zakreślono okrąg o średnicy AB
Okrąg przecina boki BC i AC odpowiednio w punktach D i E
W jakim stosunku punkt D dzieli bok BC tego trójkąta
22 kwi 22:26
a7:

PΔABC=15
√7 (wzór Herona)
P=1/2*10*h
BC czyli h
BC=3
√7
z tw. Pitagorasa x=
√10 y=3
√10 (
√144−54=
√90=3
√10)
23 kwi 00:33
23 kwi 00:38
a7: | | x | | 1 | |
poprawka x=64−63=1 y=9 |
| = |
| |
| | y | | 9 | |
23 kwi 01:01
Eta:
| | 102+122−82 | | 3 | |
cosα= |
| ⇒ cosα= |
| |
| | 2*10*12 | | 4 | |
| | x | | 3 | |
to w ΔABD cosα= |
| = |
| ⇒ x=|BD|=9 to |CD|=1 |
| | 12 | | 4 | |
|CD| : |DB|=1:9
=============
23 kwi 01:09
Eta:
Zapomniałam dopisać,że
Z tw. kosinusów cosα=......
23 kwi 01:12