oblicz granicę
Monika: | | x3 − 2x2 + x | |
b) lim x−> 1 |
| |
| | x2 − 1 | |
| | x2 − x − 12 | |
c) limx−>4 |
| |
| | x2 − 16 | |
22 kwi 16:44
wredulus_pospolitus:
a)
4x − x3 = x(4−x2) = x(2−x)(2+x)
b)
x3 − 2x2 + x = x(x2−2x+1) = x(x−1)2
x2−1 = (x−1)(x+1)
c) spróbuj samodzielnie
22 kwi 16:47
janek191:
| | x*(2 −x)*(x + 2) | |
f(x) = |
| = x*(2 − x) |
| | x + 2 | |
więc
lim f(x) = −2*( 2 − (−2)) = − 8
x→ −2
22 kwi 21:23
Monika: Oblicz granice funkcji wielomianowej:
a) limx−>∞ (6x3 + 2x2 − 2012)
b) limx−>∞ (−7x4 + 10x3 + 3)
c) limx−>∞ (2x2 − 5x +1)
23 kwi 09:11
Monika: Oblicz granice funkcji niewymiernej:
| | x3 − 5x2 +1 | |
b) limx−>∞ |
| |
| | 6+x−x2 | |
23 kwi 09:14
ford:
| | 2 | | 2012 | |
a) limx→∞ x3(6+ |
| − |
| ) = ∞*6 = ∞ |
| | x | | x3 | |
| | 10 | | 3 | |
b) limx→∞ x4(−7+ |
| + |
| ) = ∞*(−7) = −∞ |
| | x | | x4 | |
| | 5 | | 1 | |
c) limx→∞ x2(2− |
| + |
| ) = ∞*2 = ∞ |
| | x | | x2 | |
23 kwi 09:16
Monika: Oblicz granice funkcji niewymiernej:
| | −x2 +6x−7 | |
a) limx−>∞ |
| |
| | 2x3−9x+2 | |
b) lim
n−>+∞ √x2+7x+15
23 kwi 09:17
ford:
to są granice funkcji
wymiernej
| | x+3 | | | |
a) limx→∞ |
| = limx→∞ |
| = |
| | 10x−6 | | | |
| | | | 1+0 | | 1 | |
= limx→∞ |
| = |
| = |
| |
| | | | 10−0 | | 10 | |
| | x3−5x2+1 | | | |
b) limx→∞ |
| = limx→∞ |
| |
| | 6+x−x2 | | | |
=
| | | | ∞−5+0 | | ∞ | |
= limx→∞ |
| = |
| = |
| = −∞ |
| | | | 0+0−1 | | −1 | |
23 kwi 09:21
janek191:
| | x + 3 | | | |
a) f(x) = |
| = |
| |
| | 10 x − 6 | | | |
| | 1 + 0 | |
lim f(x) = |
| = 0,1 |
| | 10 − 0 | |
x→
∞
23 kwi 09:22
ford:
| | −x2+6x−7 | |
a) limx→∞ |
| = |
| | 2x3−9x+2 | |
| | | | 0+0−0 | |
= limx→∞ |
| = |
| = 0 |
| | | | 2−0+0 | |
b) lim
x→∞ √x2+7x+15 = lim
x→∞ √x2(1+7/x+15/x2) = lim
x→∞ x*
√1+7/x+16/x2 =
=
∞*
√1+0+0 =
∞
23 kwi 09:26
janek191:
b)
| | x3 − 5 x2 + 1 | | | |
f (x) = |
| = |
| |
| | 6 + x − x2 | | | |
więc
| | ∞ − 5 + 0 | |
lim f(x) = |
| = −∞ |
| | 0 + 0 − 1 | |
x→
∞
23 kwi 09:26
Bleee:
Monika − − − jaja se robisz z nas? Siadaj na czterech literach i ĆWICZ liczenie granic.
To są podstawowe granice.
23 kwi 11:13
Bleee:
Ty się nawet nie staralas/−es wyciągnąć wniosków z poprzednich rozwiązań, tylko wrzucasz
kolejne.
To nie gimnazjum − musisz się nauczyć uczyć.
23 kwi 11:15