Graniastosłup prawidłowy trójkątny - przekrój i wyznaczenie objętości
Shizzer:

Graniastosłup prawidłowy trójkątny przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź dolnej
podstawy i przeciwległy wierzchołek górnej podstawy. Płaszczyzna ta tworzy z podstawą kąt
α, a pole przekroju jest równe S. Wyznacz objętość graniastosłupa.
Rozwiązuję to zadanie już chyba z piąty raz i wciąż błędnie. Nie potrafię znaleźć błędu w
swoich
obliczeniach. Czy ktoś mógłby sprawdzić moje rozwiązanie i wskazać błędy? Byłbym bardzo
wdzięczny.

|AG| to wysokość podstawy zatem:
| 1 | |
1) Uzależniam h od a, żeby móc skorzystać z warunku S = |
| ah i uzależnić a od S: |
| 2 | |
2) Uzależniam a od S i kąta α:
| 1 | | 1 | | a√3 | | √3a2 | |
S = |
| a * h = |
| a * |
| = |
| / *4cosα |
| 2 | | 2 | | 2cosα | | 4cosα | |
S4cosα =
√3a
2 / :
√3
a =
√S4cosα / √3
3) Obliczam Pp:
| a2√3 | | S4cosα | | 1 | |
Pp = |
| = |
| * √3 * |
| = Scosα |
| 4 | | √3 | | 4 | |
4) Obliczam H:
| √S4cosα / √3 * √3 | | √4Scosα | | 2√Scosα | |
H = |
| * tgα = |
| * tgα = |
| * tgα = |
| 2 | | 2 | | 2 | |
=
√Scosα * tgα
5) Obliczam V:
| sinα | |
V = Pp * H = Scosα * √Scosα * tgα = Scosα * |
| * √Scosα = Ssinα * √Scosα |
| cosα | |
Poprawna odpowiedź:
√S3pierwiastek z 3 * cosα * sinα
Nie mam pojęcia skąd mogę taką odpowiedź dostać
22 kwi 20:04
Saizou :
Sprawdź obliczenie H
22 kwi 20:12
Shizzer: Sprawdzałem już to wszystko wcześniej i niestety nie widzę tego błędu
22 kwi 20:48
Mila:
1) P
BCD=S
2)
a√3 | | 2S | |
| = |
| *cosα /*(a /2) |
2 | | a | |
Stąd a
2:
3a
2=4
√3S*cosα
3) Teraz wysokość H
| 2S | | √3*sinα | | 2S√3*sinα√4√3 S*cosα | |
H=h*sin α= |
| =2S* |
| = |
| |
| a | | √4√3 *S*cosα | | 4√3S cosα | |
| sinα*√4√3 Scosα | |
H= |
| |
| 2 cosα | |
| sinα*2√√3 Scosα | |
V=S*cosα* |
| |
| 2 cosα | |
V=S*sinα*
√√3 S*cosα
V=sinα*√S3 √3*cosα
================
22 kwi 20:54
Eta:

A ja z trójkąta "ekierki" (30
o,60
o,90
o) ( oznaczenia na rys.
Obliczenia stają się bardziej przyjazne

P
p=3r
2√3
| 3r | |
S=r√3*w , w= |
| i H= 3r*tgα |
| cosα | |
S*cosα=3r
2√3 ⇒ 9r
2=S
√3cosα to r=
√S√3cosα/3
V= P
p*H
V= 9r
2√3*r*tgα
| √S√3cosα | |
V= S√3cosα*√3* |
| * tgα |
| 3 | |
V=
√S3√3cosα*sinα
==================
22 kwi 22:10
Shizzer: Dziękuję za pomoc. A czy ktoś może widzi gdzie popełniam błąd w obliczeniach?
22 kwi 22:28
Mila:
Ekierka jest dobra na wszystko

A ja jakoś ciągle ją omijam.
22 kwi 22:28
Mila:
Jutro przeliczę Twoje rachunki, to napiszę
22 kwi 22:32
Shizzer: Super! Bardzo mi się przyda, bo szło zwariować dziś z robieniem akurat tego
zadania
22 kwi 22:34
Eta:
22 kwi 22:47
Mila:
Wszystko ładnie i Twój sposób bardziej mi się podoba niż mój,
tylko zgubiłeś
√3 w ostatnim przekształceniu punkt (4).
Piszę tylko licznik, bo w tym edytorze nic nie widać:
Włączając
√3 pod pierwiastek masz tak:
√4S cosα*
√3=
√4S*3cosα −to jest nowy licznik
Pod pierwiastkiem masz teraz :
H=
√S*√3*cosα *tgα
=================
Popatrz na sposób
Ety, bo może będzie to dla Ciebie prostsze.
22 kwi 23:13
Shizzer: No tak! Dziękuję za wyłapanie błędu. Zrobię to zadanie jeszcze raz swoim sposobem,a jutro
przeanalizuję sposób
Ety, bo choć bardzo ciekawy to 23:26 nie jest dobrą porą,
żeby starać się go zrozumieć w moim przypadku
22 kwi 23:26
Mila:
Dobranoc
22 kwi 23:31
Shizzer: Dobranoc
22 kwi 23:34