Trygonometria
Kamcio: Wieże ciśnień widać z odległości 100m pod kątem 30°. Oszacuj wysokość wieży z dokładnością do
0.1m.
22 kwi 22:32
a7:

| | h | | √3 | | h | | √3 | |
tg30= |
| tg30= |
| |
| = |
| 3h=√3*100 |
| | 100 | | 3 | | 100 | | 3 | |
| | √3*100 | |
h= |
| ≈57,66666....=57,7m |
| | 3 | |
22 kwi 22:42
a7:
22 kwi 22:44
Kamcio: Dzięki bardzo
22 kwi 22:47
a7: trochę wysoka ta wieza wyszła, nie wiem czy na pewno dobrze

masz odpowiedzi?
22 kwi 22:52
Kamcio: Niestety nie mam, ale próbowałem to zrobić jeszcze raz po zadaniu pytaniu i też mi tak wyszło
22 kwi 22:56