teoria liczb
tom: Proszę o ewentualne sprawdzenie.
Wyznacz ilość par liczb rzeczywistych bedących rozwiązaniem równania: |1−cos(πy)|+sin2(πx)=0
równocześnie spełniających warunek x2 + y2 <= 3
Doszedłem do tego, że liczby spełniające to równanie to:
x=n, n∊Z
y=2k k∊Z
Czyli każda liczba całkowita x oraz każda liczba całkowita parzysta y spełniają to równianie,
jak teraz zbadać liczbę par x2 + y2 <= 3, czy ta liczba jest nieskończona (tak na mój
"chłopski rozum")
22 kwi 18:21
ICSP: jeśli k ≠ 0 to
x2 + y2 = x2 + 4k2 ≥ 4k2 ≥ 4
Czyli k = 0 ⇒ y = 0
x2 ≤ 3
tylko trzy x pasują do tego równania.
22 kwi 18:24
ICSP: do tej nierówności.
22 kwi 18:25
tom: dziękuję bardzo
22 kwi 18:25
stunks: No nie bardzo. Zauważ, że to koło o środku w (0, 0) i promieniu √3. Skoro y jest parzyste, to
zauważ, że już dla y = 2 masz x2 + 4 ≤ 3, co nie jest prawdą. Analogicznie dla y = −2. Wobec
tego y = 0.
Więc masz punkty (x, 0), co Ci daje x2 ≤ 3.
W dodatku x jest całkowita, więc x = 0, x = 1, x = −1
22 kwi 18:26