punkt wspólny prostej i płaszczyzny
werox: Wyznaczyć punkt wspólny
a) prostej x+1=2y+2=z i płaszczyzny x+2y−z=0
b) prostej x+1=z, y=0 i płaszczyzny x+2y−z+1=0
c) prostej x+1=z, y=0 i płaszczyzny x+2y−z=0
22 kwi 12:41
Bleee:
Nawet jeżeli przespales/−as wykłady to (b) i (c) po chwili namysłu powinieneś/−as rozwiązać.
22 kwi 13:07
werox: W tym problem, że nie było jak przespać wykładów, bo ich po prostu nie ma terazXD wysyłają
zadania i "róbcie chociaż nie umiecie", więc proszę o jakieś wyjaśnienie...
22 kwi 13:14
jc: Jak masz znaleźć część wspólną dwóch obiektów opisanych równaniami, to rozwiązujesz
układ równań. Do tego nie trzeba wykładu.
np. (a)
x+1=2y+2=z
x+2y−z=0
22 kwi 13:43
wredulus_pospolitus:
(c)
zauważ, że w przy równaniach prostych masz y=0
wstawiasz do równania płaszczyzny i co jaki układ równań otrzymujesz
| ⎧ | x+1 = z <−−− z równania prostej | |
| ⎩ | x − z = 0 <−−− z równania płaszczyzny |
|
jaki wniosek masz z tego układu równań

analogicznie (b)
(a)
podstaw 'za z = 2y+2' do równania płaszczyzny
wyznacz 'x'
wyznacz pozostałe współrzędne tegoż punktu wspólnego.
22 kwi 13:50
werox: Przykład a) udało się zrobić.
W pozostałych natomiast w obu przypadkach powyższy układ równań się wyzerował, jednak w
podpunkcie b) mam odpowiedź "prosta zawiera się w płaszczyźnie", a w c) "punkt wspólny nie
istnieje"
czy gdzieś mam błąd, czy to od czegoś zależy?
22 kwi 14:29
jc: (b)
x+1=z
y=0
x+2y−z+1=0
y=0
x−z=−1
To jest przecięcie dwóch nierównoległych płaszczyzn, czyli prosta (oznacza to, że prosta leży
na płaszczyźnie)
(c)
x+1=z
y=0
x+2y−z=0
y=0
x−z=−1
x−z=0
y=0
x−z=−1
0=−1
Układ sprzeczny (oznacza to, że prosta jest równoległa do płaszczyzny i nie leży na
płaszczyźnie)
22 kwi 14:36
werox: I wszystko się zgadza, pięknie dziękuję! <3
22 kwi 14:42