Trygonometria
Kamcio: Chciałem spytać odnośnie rozwiązania zadania, bo nie wiem czy dobrze je zrobiłem, treść brzmi:
W trójkącie prostokątnym ABC kąt przy wierzchołku C jest prosty. Wysokość CD dzieli
przeciwprostokątna AB na odcinki o długościach 1 i 4. Oblicz tangens większego z kątów ostrych
tego trójkata.
Nie umiem zrobić na tej stronce za bardzo rysunku więc opiszę:
|AD|=1
|BD|=4
△ACD ∼ △ABC
|CA|
2=5
|CA|=
√5
Druga przyprostokątna z Pitagorasa, czyli |BC|= 2
√5
22 kwi 22:13
Leszek: Jest takie twierdzenie ze taka wysokosc : h2 = 1*4 ⇒ h =2
22 kwi 22:16
Kamcio: A no tak.. faktycznie, dzięki
22 kwi 22:17
wredulus_pospolitus:

1 + h
2 = y
2
16 + h
2 = x
2
oraz:
y
2 + x
2 = 25
podstawiamy:
1 + h
2 + 16 + h
2 = 25
17 + 2h
2 = 25
2h
2 = 8
h = 2
22 kwi 22:18
Eta:

Z podobieństwa trójkątów ADC i DBC z cechy (kk)
22 kwi 22:20
Eta:
Wred.... ale się opisałeś
22 kwi 22:21
Leszek: Pani Eta udowodnila to twierdzenie ktore podalem , jest wszystko OK.
Cecha podobienstwa Δ (k,k,k)
22 kwi 22:24