Pole trójkąta
David_01: Oblicz pole trójkąta równoramiennego, jeśli:
a) jego obwód jest równy 32 cm, a długość podstawy stanowi 2/3 długości ramienia
b) długość jego podstawy jest równa 12 cm, a cosinus kąta przy podstawie jest równy 2/3
22 kwi 13:19
22 kwi 13:38
janek191:

a)
2 a + b = 32
wiec
6 a + 2 a = 96
8 a = 96
a = 12
=====
===============
h
2 = 12
2 − 4
2 = 144 − 16 = 128 = 16*4*2
h =
√16*4*2 = 8
√2
Pole
P = 0,5 b*h = 0,5*8*8
√2 = 32
√2
P = 32
√2 cm
2
================
22 kwi 14:41
janek191:

b) b = 12 cm
Mamy
6
2 + h
2 = 9
2
h
2 = 81 − 36 = 45 = 9*5
h =
√9*5 = 3
√5
Pole
P = 0,5*12*3
√5 = 18
√5
P = 18
√5 cm
2
==============
22 kwi 14:49