Dowody
Julek : Maszt o wysokości 32m przełamał się w punkcie odległym od podłoża o 15m. Przełamana część
tworzy z podłożem kąt α. Wykaz, że α > 60°
Wykaz, że dla każdego kąta 0° < α < 90° prawdziwa jest nierówność sin α + cos α >1
22 kwi 23:42
wredulus_pospolitus:
| | 15 | |
1) zrób rysunek ... zauważ, że sinα = |
| = ... |
| | 32−15 | |
wyciągnij z tego wniosek
2)
sin
2a + cos
2a = 1
sin
2a + cos
2a + 2sinacosa = 1 + 2sinacosa
(sina + cosa)
2 = 1 + sin(2a)
sina + cosa =
√1+sin(2a) >
√1 = 1 (dopisz skąd ta nierówność wynika)
23 kwi 00:03