sterometria
sally:

Co robię źle?
Kulę przecięto dwiema równoległymi płaszczyznami odległymi od siebie o 10 cm i leżącymi
po przeciwnej stronie środka kuli. W przekroju otrzymano dwa koła o promieniach 10 cm i
2√10 cm. Wyznacz promień kuli.
odpowiedzi to: 10,
√102 lub 2
√26
Moje obliczenia: trójkątt ABC
h1+h2=10 P=
abc4R
a+a=2
√10 ah2=
abc4R
2a+2b=10
b=10−
√10 100=
200√4014R
c
2=(10−
√10)
2+10
2 R=
√4012
c=
√210−20√10
|AC|
2=(10+
√10)
2+10
2
|AC|= =
√210+20√10
22 kwi 12:49
Bleee:
a+a = 4√10. Bo przecież PROMIEN (a nie średnica) to ma byc 2√10
22 kwi 13:00
Bleee:
2a + 2b = 20 − analogicznie
22 kwi 13:01
Bleee:
Źle wyznaczone 'b' (nie zgadza się ani z treścią ani nawet z poprzednimi dwoma równaniami przez
Ciebie zapisanymi)
22 kwi 13:02
sally: faktycznie, dziękuję bardzo za pomoc
22 kwi 13:12