Obliczyć prawdopodobieństwo
Veronica: Obliczyć prawdopodobieństwo, że na 7 rzutów kostką co najwyżej 3 razy wypadnie liczba oczek nie
mniejsza od 4.
22 kwi 21:26
Mila:
Schemat Bernoulliego.
22 kwi 21:43
Veronica: Właśnie przed chwilą dodałam drugi wpis, pytając się jaak mam podstawić to pod schemat : ) .
22 kwi 21:45
Mila:
A− wypadnie liczba oczek : 4 lub 5 lub 6 w pojedynczej próbie.
| | 1 | |
p= |
| − prawd. sukcesu w pojedynczej próbie |
| | 2 | |
| | 1 | |
q= |
| − prawd. porażki w pojedynczej próbie. |
| | 2 | |
3 − liczba prób
P
7(k=0)+P
7(k=1)+P
7(k=2) +P
7(k=3)= ...policzysz ?
22 kwi 21:51
Mila:
7− liczba prób
22 kwi 23:34