Ciągi liczbowe
anonim: Witam, potrzebuje pomocy w rozwiązaniu poniższych zadań
Ciąg określony jest wzorem an = 12 – 4n. Ile wyrazów dodatnich ma ciąg ?
W ciągu geometrycznym a1=3 i a4 = 24.Oblicz iloraz ciągu oraz S6
22 kwi 14:34
WhiskeyTaster: No dobra, z czym problem? Jak ułożyć nierówność w zadaniu nr 1? Jak wyznaczyć iloraz ciągu w
zadaniu nr 2?
22 kwi 14:35
anonim: Właściwie to drugie na drugie zadanie już wymyśliłem sposób, ale w ciągu dalszym pierwsze
sprawia
mi trudność. Nierówność, czyli powinienem zrobić to tak;
0 < 12 − 4n
−12 < −4n
Jeśli dobrze rozumuję to co dalej?
Z góry dziękuję za pomoc
22 kwi 14:40
WhiskeyTaster: Tak, sprawdzasz dla jakich n nierówność 12 − 4n > 0 jest spełniona. Po prostu przerzucasz 4n na
jedną stronę i otrzymujesz: 12 > 4n, a stąd 3 > n
Wobec tego n < 3, ale skoro n > 0 i jest naturalne, to nierówność będzie spełniona dla n = 1
oraz n = 2
22 kwi 14:55
janek191:
2)
a
1 = 3
a
4 = a
1*q
3 = 3 q
3 = 24 ⇒ q
3 = 8
q = 2
| | 1 − q6 | | 1 − 26 | |
S6 = a1* |
| = 3* |
| = − 3*(1 − 64) = 3*63 = 189 |
| | 1− q | | 1 − 2 | |
22 kwi 15:01