funkcje
ao:

Hej, czy mogę powiedzieć, że takie funkcje (wiem że dziwnie wyglądają, chodzi o samą zasadę)
mające rozwiązania co naprzykład 8x mają nieskończenie wiele rozwiązań?
22 kwi 09:29
PW: Funkcje mające rozwiązania...? A poprawnie umiesz powiedzieć o co idzie?
22 kwi 09:48
ao: chodzi o to, że dane funkcje jak np wyżej mają rozwiązania okresowe, no np cos(x)=1, wtedy
jakby wykresy tych funkcji przecinają się co kπ więc rozwiązaniami tych dwóch funkcji są
liczby postaci x=kπ, no i wiadomo, że zarówno f(x)=1 oraz f(x)=cosx biegną od + do − ∞ więc
tych rozwiązań będzie bardzo dużo, czy w takim razie mogę stwierdzić, że równanie cosx=1 ma
nieskończenie wiele rozwiązań?
22 kwi 10:39
PW: Nie ma czegoś takiego jak "rozwiązanie funkcji".
To że równanie4 cosx = 1 ma nieskończenie wiele rozwiazań wynika z okresowości funkcji cos(x).
22 kwi 14:33
a7:

chyba chodzi Ci o rozwiązania równań jak np. powyżej
−cosx = cosx+2
to , o ile wiem, owszem, można jak najbardziej tak powiedzieć ( i tak zilustrować), że mają
nieskończoną ilość rozwiązań
23 kwi 03:22
a7: jeśli natomiast chodzi Ci o sygnał trójkątny i rozwijanie go w szereg Fouriera to nie wiem czy
tak można powiedzieć
23 kwi 04:17