streometria, bryła w bryłę
m: 1. Stosunek pola powierzchni bocznej stożka do pola powierzchni kuli opisanej na tym stożku
wynosi 3:8. Znajdź kąt rozwarcia tego stożka.
22 kwi 17:17
wredulus_pospolitus:
rysunek, rysunek przekroju, wzory na Pb i Pp i do dzieła
22 kwi 17:18
m:

Pb=πrl
Pk=4πR
2
PbPk =
38 =
πrl4πR2
8rl=12R
2
2rl=3R
2
No i nie wiem co dalej.
22 kwi 17:44
wredulus_pospolitus:

a teraz
22 kwi 17:49
m: aa tw. cosinusów
4r2= 2R2(1−cos2α)
(2r2/R2) − 1 = − cos2α
cos2α= 2/3rl − 2r22/3rl
cos2α = 2(r−1/3l)2/3l
i co dalej?
22 kwi 18:14
wredulus_pospolitus:

z tw. cosinusów:
l
2 = 2R
2(1 + cosα)
(2r)
2 = 2R
2(1 − cos(2α))
zauważ także, że masz z proporcji pól:
2rl = 3R
2 −−−>
4r
2 * l
2 = 9R
4
2R
2(1 − cos(2α)) * 2R
2(1 + cosα) = 9R
4
4(1−cos(2α))(1−cosα) = 9
ciągnij to dalej
22 kwi 18:31
m: dlaczego: l2 = 2R2(1 + cosα)?
22 kwi 18:46
Bleee:
l2 = R2 + R2 − 2*R*R*cos(180 − α)
Patrz 'lewy trojkat' rozwartokatny
22 kwi 19:33
Mila:
β=90−α
| πr l | | 3 | | r*l | | 3 | |
1) |
| = |
| ⇔ (* ) |
| = |
| |
| 4πR2 | | 8 | | R2 | | 2 | |
2) Z Tw. sinusów
2r | |
| =2R⇔r=R*sin(2α) |
sin(2α) | |
l=2R sin(90−α)=2R cos α
3) Podstawiamy do (*):
| R*sin(2α)*2R cos α | | 3 | |
|
| = |
| |
| R2 | | 2 | |
sinα=t, t∊(0,1)
| 3 | | 1 | |
t3−t+ |
| =0 sprawdzamy dla t= |
| |
| 8 | | 2 | |
a)
=========
b)
| 3 | | 1 | | 1 | | 3 | |
(t3−t+ |
| ): ((x− |
| =(t2+ |
| t− |
| ) |
| 8 | | 2 | | 2 | | 4 | |
Rozwiąż równanie :
| 1 | | 3 | |
(t2+ |
| t− |
| )=0 − odrzuć rozw. ujemne, a dodatnie sprawdź , |
| 2 | | 4 | |
czy należy do (0,1) i odczytaj w tablicach
22 kwi 20:08