matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 18.4.2020
Zadania
Odp.
2
Dżasti:
Co to jest rzędna końcowa? Mam w zadaniu polecenie, żeby obliczyć V i Pp bryły utworzonej przez obrot dookoła osi OX pewnej paraboli wraz z rzędną końcowa w punkcie x=1.
9
ciostek:
Nie jest przypadkiem tak że podnosimy, ale pojawia się ona w liczniku i od razu można ją skrócić?
3
matma:
W trójkącie o bokach a,b,c poprowadzono dwusieczną kąta między bokami a i b
2
KamilSz:
Co oznacza ten zapis?
1
A:
Beata wypisała kilkanaście wyrazów ciągu rosnącego an, w którym a1=2,a2=5, a każdy kolejny wyraz jest najmniejszą liczbą naturalną, nietworzącą z dwiema poprzedzającymi liczbami ciągu
1
Mjison:
Lampa w telewizorze może pochodzić z jednej z trzech partii z prawdopodobieństwem p1=0.4, p2=0.1, p3=0.5. Prawdopodobieństwo, że lampa będzie działać przez określony czas
1
mr. t:
Mam pytanie odnośnie badania ciągłości funkcji, jeżeli badam ciągłość funkcji f, to wystarczy policzyć granice lewo/prawo stronną? Wiem, że nie, ale czemu?
2
Karolina:
Z odcinka [−2,1] losujemy liczbę. Niech zmienna losowa X będzie: a) wybraną liczbą,
0
Kajetan:
Rozważ dowolną rodzinę podzbiorów zbioru n−elementowego zawierającego więcej niż połowę wszystkich podzbiorów. Wykaż, że w tej rodzinie muszą być dwa zbiory takie, że jeden zawiera
5
nierownosc:
Wykaz, ze dla dowolnej liczby rzeczywistej x zachodzi: x
12
−x
9
+x
4
−x+1>0
2
Gochaa:
Pomoże ktoś w rozwiązaniu wyrażeń.Mam je zrobić w excelu ale potrzebuję przynajmniej rozwiązań bo ja nie daje rady
1
Naironio:
Oblicz całkę ∫(granicą od 0 do 1) r
2
cos dr dϱ
2
Gochaa:
(3sin
(
3))(3*4,23
(
3)))/(1+(1)/(1+(1)/(4,23))) − ułamki piętrowe
4
Kuba:
Oblicz, jakie jest największe pole trójkąta prostokątnego którego połowa obwodu wynosi p.
23
hockiklocki:
Witam. Potrzebuję pomocy z dwoma zadaniami optymalizacyjnymi. 1. Oblicz jakie jest najmniejsze pole trójkąta prostokątnego, którego połowa obwodu jest równa
4
mr. t:
Jeśli log
2
a + log
4
b = x, to przedstaw to wyrażenie w postaci 2
x
1
ktoś:
Niech V=R3. Sprawdzić które z następujących funkcji są przekształceniami liniowymi przestrzeni V w przestrzeni V, dla x=(x1,x2,x3) ∈V.
10
Ola:
3a − 2b + (ba) (ab) =?
4
Cichekczek:
Mam straszny problem z obliczeniem jednej granicy. Zawsze wychodzi mi 0, a wszelkiego rodzaju kalkulatory internetowe mówią że nieskończoność. Proszę o pomoc i najlepiej rozpisanie
9
Szalik:
Mam takie równanie: sin3x+sinx=sin2x
3
Karola:
Znajdź rozwiązanie analityczne równania różnicowego
2
123g:
Oblicz f(2019), gdy 3f(x+2)+f(x)= 3f(x+1) oraz f(3)=3
1000
.
11
dora:
Dany jest a
n
taki że
1
a
1
=
2
1
1
a
n+1
=
(a
n
+(a
n
2
+
)
1/2
)
2
4
n
Wykaż że zbieżność ciągu.
0
Łukasz:
Niech f(x)=|x
2
−5x+4|+mx ,x∊ R wyznacz wszystkie m tak że wartość minimum funkcji f jest wieksza niż 1.
1
Pati:
wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty A(3,5) B(2,1)
2
Pati:
Wyznacz równanie prostej A(1,0) B(−7,1)
7
mira:
Dany jest trójkąt ABC oraz jego pole P. Niech D bedzie środkiem odcinka BC.. Punkty X,Y,Z leżą odpowiednio na AB, AD, AC tak że AX = 2AB, AY = 3AD oraz AZ = 4AC. Oblicz pole trójkąta XYZ.
17
anonim123:
f(x)=3x
3
−pix
2
+pi Jest większa od zera jak to rozwiązać Jeszcze nie wiem skąd tutaj https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=21&t=84781 w zadaniu 1
1
Jan Rodo:
W szufladach o numerach 1, 2, 3 rozmieszczono 3 kule białe, 3 kule czarne i 3 kule zielone. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w każdej szufladzie będą kule (kule i szuflady rozróżniamy)
2
xyz:
7
1
= 07
2
anonim123:
https://brainly.pl/zadanie/8069675 Dlaczego tutaj odległość punktu S od P jest równa r√2? Czy to jest z jakiegoś wzoru?
9
Melka:
Hej mogłabym prosić o podpowiedzi do takiego zadania
11
f123:
Uzasadnij ze dla dowlonych liczb rzeczywistych x i y prawdziwa jest nierownosc: (x + 1)(x + 2) + (y + 1)(y + 2) + 1 >= (x + 2)(y + 2)
0
Kajetan:
Danych jest 10 odcinków, których długości są większe niż 1 i mniejsze niż 55. Udowodnij, że wśród nich istnieją takie trzy, że da się z nich zbudować trójkąt.
4
Kwik:
Witam mam takie zadanie czy oceniłby ktoś mój sposób jego rozwiązania oraz czy odpowiednio opisałem co z czego wynika
2
zadania:
Wyznacz ekstrema lokalne funkcji oraz przedziały monotoniczności:
2
matma:
korzystajac z reguly de l hospitala oblicz granice
4
Patka:
Oblicz : 1)część rzeczywistą
3
Patka:
Oblicz : 1)część rzeczywistą
3
anonim123:
nie korzystając z tablic funkcji trygonometrycznych oblicz wartość wyrażenia
2sin27*cos27
w liczniku wyszło mi sin54. Nie wiem co dalej zrobić.
sin28*sin64+cos28*sin26
0
matma:
Oblicz macierz Y = B∙BT + (I2 – 2A)–1, gdy A= −3 5 B= −1 2 −1 −1 2 2 1 1
2
matma:
Oblicz wyznacznik macierzy A, jeżeli A jest macierzą czwartego stopnia:
1
kasia:
Rozkład jedności.
4
MalWas:
Sześcian o krawędzi długości a przecięto płaszczyzną przechodzącą przez jego trzy wierzchołki
2
Patka:
Z= 1 + i
4
anka :
W trójkąt ABC wpisano okrąg o promieniu R.
1
m:
:::rysunek::: Na rysunku przedstawiono trójkąt ABC , w którym |AB | = 9 cm oraz odcinek DE równoległy do boku
6
m:
Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a i b prawdziwa jest nierówność 2a
2
− 4ab +5b
2
≥ 0
1
Xyzzzz:
Napisz równanie płaszczyzny do której należą punkty a b i c. A(1,10), B(2,1,−2), C(1,0,1)
9
Xyzzzz:
Witam, mam zadanie takie:
1
Karola:
Rozwiąż równanie różniczkowe y''+9y'=0
1
Artur:
Rozwiąż równanie różniczkowe z warunkami początkowymi