pochodna
salamandra: | | 3x3 | |
Dlaczego przy prostej pochodnej typu np. |
| i chcąc skorzystać z pochodnej ilorazu, nie |
| | 2 | |
podnosimy mianownika do potęgi 2? Ten przykład akurat wymyśliłem ot tak, ten w zadaniu był
trochę inny, ale chodzi mi o to, dlaczego tutaj nie podnosimy mianownika do potęgi 2, skoro w
pochodnej ilorazu się go podnosi? Zależy to od tego, czy jest zmienna w mianowniku?
18 kwi 22:43
ciostek: Nie jest przypadkiem tak że podnosimy, ale pojawia się ona w liczniku i od razu można ją
skrócić?
18 kwi 22:46
salamandra: | | 9x2−(3x3)*0 | |
Ja bym to robił tak: |
| ale tak nie wychodzi |
| | 4 | |
18 kwi 22:48
Szkolniak: | d | | 3x3 | | 2*9x2−0*3x3 | | 9x2 | |
| ( |
| )= |
| = |
| |
| dx | | 2 | | 4 | | 2 | |
'2' jest stałą i jeden z członów mianownika 'znika' i tak, więc chyba mija się to z celem aby
robić to wykorzystując iloraz pochodnej
18 kwi 22:49
salamandra: | | 3 | |
Od razu mowie, ze wiem, ze można to zapisać jako |
| *x3, ale czemu pod jedna kreską |
| | 2 | |
ułamkową nie działa pochodna ilorazu?
18 kwi 22:50
18 kwi 22:50
salamandra: Zapomniałem *2 pomnożyć jeszcze w liczniku.....już wiadomo
18 kwi 22:50
Szkolniak: licznika* tfu
u siebie nie pomnożyłeś '*2'
18 kwi 22:51
Saizou :
| | 9x2*2+3x2*0 | | 9 | |
f'(x)= |
| = |
| x2 |
| | 22 | | 2 | |
Podnosimy, masz była∂ rachunkowy jak już wyżej zostało zauważnone
18 kwi 23:11
f123: @Saizou no, udalo ci sie zalogowac, ale kolorek straciles
18 kwi 23:43