Prawdopodobieństwo
Mjison: Lampa w telewizorze może pochodzić z jednej z trzech partii z prawdopodobieństwem
p1=0.4, p2=0.1, p3=0.5. Prawdopodobieństwo, że lampa będzie działać przez określony czas
t, są dla poszczególnych partii odpowiednio równe 0.1, 0.2, 0.3.
a) Wyznacz prawdopodobieństwo, że lampa będzie działać określony czas t i będzie
pochodzić z partii p1.
b) Wyznacz prawdopodobieństwo, że lampa nie będzie działać określony czas t i będzie
pochodzić z partii p2?
Czy tutaj powinienem zastosować twierdzenia Bayesa?
18 kwi 20:11
wredulus_pospolitus:
P(A) = 0.4*0.1 = ...
P(B) = 0.1*(1−0.2) = ...
18 kwi 20:49