stereometria
MalWas:
Sześcian o krawędzi długości a przecięto płaszczyzną przechodzącą przez jego trzy wierzchołki
i niezawierającą żadnej z jego krawędzi.
Płaszczyzna ta podzieliła sześcian na dwie części. Znajdź stosunek objętości tych części.
18 kwi 12:09
MalWas:
18 kwi 12:15
f123:

Rozbilbym to na takie 3 bryly
18 kwi 12:29
Bleee: Fill... Po co?
V
całości = a
3
| | 1 | |
Vostroslupa = "połowa pola podstawy sześcianu * wysokość sześcianu * 1/3" = |
| a3 |
| | 6 | |
Wiec stosunek to 1:5
18 kwi 16:14
Eta:
Pomyliłam się
18 kwi 16:18
MalWas:
<3
19 kwi 11:19