dowod
f123: Uzasadnij ze dla dowlonych liczb rzeczywistych x i y prawdziwa jest nierownosc:
(x + 1)(x + 2) + (y + 1)(y + 2) + 1 >= (x + 2)(y + 2)
18 kwi 14:03
f123: b
18 kwi 15:12
mira: (x − y)2 +1 ≥ −x−y
18 kwi 15:28
f123: mira a gdzie sie podzialo "xy"
18 kwi 15:47
Saizou :
metodą PW
y=kx dla k≠0
(x+1)(x+2)+(kx+1)(kx+2)+1 ≥ (x+2)(kx+2)
x2+3x+2+k2x2+3kx+2+1 ≥ kx2+2x+2kx+4
(1−k+k2)x2+(1+k)x+1 ≥ 0 (*)
pokażemy, że ta nierówność jest spełniona dla każdego x oraz k≠0
Δ=(1+k)2−4(1−k+k2)=k2+2k+1−4+4k−4k2=−3k2+6k−3=−3(k2−2k+1)=−3(k−1)2 ≤ 0
oraz 1−k+k2 > 0, zatem nierówność (*) jest spełniona dla każdego x i k≠0.
Dla k =0 mamy x=y=0, stąd wyjściowa nierówność wygląda następująco
2+2+1 ≥ 2+2 co jest prawdą.
Zatem prawdziwa jest nierówność
(x+1)(x+2)+(y+1)(y+2)+1 ≥ (x+2)(y+2)
cud
18 kwi 15:47
mira: sory a ktoś umie to:
Dany jest trójkąt ABC oraz jego pole P. Niech D bedzie środkiem odcinka BC.. Punkty X,Y,Z leżą
odpowiednio na AB, AD, AC tak że AX = 2AB, AY = 3AD oraz AZ = 4AC. Oblicz pole trójkąta XYZ.
18 kwi 15:50
f123: @Saizou a po co podstawienie y = kx? Nie mozemy od razu potraktowac 'y' jako parametr?
18 kwi 15:51
xyz:
x2 + 3x + 2 + y2 + 3y + 2 + 1 ≥ xy + 2x + 2y + 4
x2 + 3x + 2 + y2 + 3y + 2 + 1 − xy − 2x − 2y − 4 ≥ 0
x2 − xy + y2 + 3x + 3y + 1 − 2x −2y ≥ 0
x2 − xy + y2 + x + y + 1 ≥ 0
(x−y)2 + xy + x + y + 1 ≥ 0
(x−y)2 + x(y + 1) + y + 1 ≥ 0
(x−y)2 + (y+1)(x+1) ≥ 0
wiadomo ze (x−y)2 ≥ 0 dla dowolnego x,y ∊ ℛ
pytanie co z wyrazeniem (x+1)(y+1) ?
18 kwi 15:54
f123: nic
18 kwi 15:58
18 kwi 16:12
Saizou :
(x + 1)(x + 2) + (y + 1)(y + 2) + 1 >= (x + 2)(y + 2)
x2+y2+x+y+1−xy ≥ 0 /*2
x2+2x+1+y2+2y+x2−2xy+y2 ≥ 0
(x+1)2 + (y+1)2+(x−y)2 ≥ 0
+ komentarz
18 kwi 16:16
mira:
18 kwi 16:17