Udowodnij nierownosc
nierownosc: Wykaz, ze dla dowolnej liczby rzeczywistej x zachodzi:
x
12−x
9+x
4−x+1>0
Proszę o pomoc, kompletnie nie wiem jak się za to zabrać
18 kwi 19:28
ABC:
zadanie z brodą , widziałem je trzydzieści parę lat temu gdy sam byłem w liceum

jeden ze sposobów to rozbicie na przypadki
dla x<0 masz sumę liczb dodatnich , bo nieparzysta potęga ujemnej jest ujemna
dla x=0 masz 1
dla x≥1 masz x
12−x
9≥0 oraz x
4−x≥0
przypadek x∊(0,1) zostawiam ci żebyś w podobny sposób znalazł grupowanie
18 kwi 19:49
wredulus_pospolitus:
Można np. tak:
x
12 − x
9 + x
4 − x + 1 = x
3(x
3−1) + x(x
3−1) + 1 = (x
3−1)(x
3−x) + 1 =
= (x−1)(x
2 + x + 1)x(x−1)(x+1) + 1 = (x−1)
2*x*(x+1)*(x
2+x+1) + 1
zauważmy, że dla x ∊(−
∞,−1> u <0,+
∞) mamy:
(x−1)
2 ≥ 0
x*(x+1) ≥ 0
x
2+x+1 > 0
więc: (x−1)
2*x*(x+1)*(x
2+x+1) + 1 ≥ 0 + 1 = 1 > 0
natomiast co będziemy mieć dla x∊(−1;0)

Zastanów się chwilę nad tym
18 kwi 19:53
nierownosc: @wredulispospolitus , sorki ale masz błędy w przekształceniach
@ABC dzięki bardzo
18 kwi 19:56
wredulus_pospolitus:
x12 − x9 + x4 − x + 1 =
= (x3−1)(x9 + x) + 1 =
= (x3−1)x(x8 + 1) + 1
dla x < 0 mamy:
x3−1 < 0
x < 0
x8+1 > 0
więc L ≥ 1 > 0
dla x > 1 analogicznie
dla x∊(0;1) analizujemy
18 kwi 20:01
nierownosc: @wreduluspospolitus w zasadzie na poczatku robilem tak samo jak ty, ale nie wpadlem zeby
rozbic na przedzialy, dzieki
18 kwi 20:08