18 kwi 15:17
: najlepiej zapytaj na tamtym forum
18 kwi 15:22
anonim123: A ktoś z tego forum mógłby to wytłumaczyć?
18 kwi 15:51
f123: | π | | l2 | | l | | 3 | | r2 | | h | |
| < |
| * |
| ========== |
| > |
| * |
| |
| 3 | | r2 | | h | | π | | h2 | | l | |
18 kwi 15:54
anonim123: f123 A skąd wziąłeś pierwszą nierówność w swoim poście?
18 kwi 16:11
anonim123: Już wiem
18 kwi 16:20
anonim123: A potem co należy zrobić aby skończyć to zadanie?
18 kwi 16:28
anonim123: Jak już mam funkcje sin2alfa*cosalfa?
18 kwi 16:42
anonim123: Może ktoś pomóc?
18 kwi 17:09
anonim123: | | 3 | |
Proszę o wytłumaczenie co należy zrobić po wyliczeniu że |
| >sin 2alfa*cosalfa  |
| | pi | |
18 kwi 18:24
ICSP: | | π | |
Pokazać, że ta nierówność jest prawdziwa dla dowolnego kąta 0 < α < |
| |
| | 2 | |
18 kwi 18:35
anonim123: Niestety nie wiem jak to wykonać
18 kwi 18:47
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
sin2xcosx = |
| sin(x)sin(2x) = |
| [cosx − cos(3x)] < |
| (1 + 1) = |
| < |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
Możesz tez pochodną.
18 kwi 18:52
ICSP: Wychodzę.
Przeanalizuj to sobie bo jest tutaj trochę skrótów myślowych
Jak rozpiszesz to zobaczysz wszystkie przekształcenia.
18 kwi 18:54
ICSP: i na końcu pierwszej linijki zamiast < powinno być =.
18 kwi 18:57
anonim123: pierwsze przekształcenie jest ze wzoru na iloczyn funkcji trygonometrycznych?
Jeżeli tak to dlaczego we wzorze sin(alfa−beta) się nie równa sin0?
18 kwi 19:00
anonim123: Ok. Spróbuję to zrozumieć.
18 kwi 19:04
f123: | | 1 | |
@anonim123 sin2xcosx = sinxsinxcosx = |
| sinxsin2x |
| | 2 | |
18 kwi 20:02
anonim123: | | 1 | |
Jeszcze nie wiem co się stało tutaj |
| (1+1) Skąd te działania? |
| | 4 | |
19 kwi 12:00
f123: Chyba ze jest to mneijsze od wartosci maksymalnej tego wyrazenia po lewo
19 kwi 12:17
anonim123: | | 1 | |
Ale nie wiem dlaczego te wartości pojawiają się w nierówności tzn. |
| (1+1).  |
| | 4 | |
19 kwi 12:22
anonim123: Czy muszę tam zastosować wzór na różnicę funkcji trygonometrycznych?
19 kwi 13:22
anonim123: ?
19 kwi 17:30
anonim123: Ktoś mógłby pomóc, bo nie rozumiem skąd to wynikło?
19 kwi 20:44
ICSP: cosx ≤ 1
−cos(3x) ≤ 1
zatem
cosx − cos(3x) ≤ 2
19 kwi 21:20
anonim123: Dziękuję

A jak z pochodną to zrobić?
19 kwi 21:23
ICSP: definiujesz sobie funkcję :
f(x) = sin
2(x)cos(x)
| | π | | 3 | |
i pokazujesz, że na przedziale (0 |
| ) jej maxima są mniejsze od |
| |
| | 2 | | π | |
19 kwi 23:25
anonim123: Czyli to by było tak f'(x)=cos2(x)[−sin(x)]? I co dalej?
20 kwi 19:10
ICSP: 1. Źle policzona pochodna
2. Na wyznaczanie ekstremów funkcji jest konkretny schemat.
Liczysz pochodną: f'
Rozwiązujesz równanie f'(x) = 0
Liczysz drugą pochodną lub obserwujesz zmianę znaku w otoczeniu punktów zerujących pochodną
Wyciągasz wnioski o maximum i minimum.
Wyznaczasz konkretne wartości.
Jeżeli nie miałeś jeszcze pochodnych nie ma sensu abyś teraz ją wykorzystywał.
20 kwi 19:45
ICSP: W skrócie:
Nie używaj "narzędzi" których jeszcze nie opanowałeś do rozwiązywania trudniejszych przykładów.
Zacznij zabawę z ekstremami i pochodną od funkcji wielomianowych.
20 kwi 19:50
anonim123: Nie miałam i nie będę mieć uczę się sama. Jak powinno się policzyć tą pochodną?
20 kwi 19:51
ICSP: f'(x) = (sin
2(x) cos(x) )' = (sin
2(x))'cosx + sin
2(x) * (cos(x))' =
= 2sin(x)cos
2(x) − sin
3(x)
| | π | |
teraz równanie f'(x) = 0 w przedziale (0 , |
| ) |
| | 2 | |
20 kwi 20:01
anonim123: czy skorzystałeś ze wzoru (f*g)'=f'g+fg'?
20 kwi 20:10
ICSP: tak
i ze wzoru na pochodną złożenia w celu policzenia pochodnej sin2(x)
20 kwi 20:28
anonim123: A skąd jest w 2sin(x)cos2(x) cos2(x) bo kiedy próbuje podstawić do wzoru 20:10 to nie wiem
dlaczego to tam jest
20 kwi 20:33
ICSP: [sin2(x)]' = 2sin(x)* (sinx)' = 2sin(x)cos(x)
20 kwi 20:37
anonim123: To już rozumiem

A jak obliczyć f'(x) = 0 ?
20 kwi 20:44
ICSP: 2sin(x)cos2(x) − sin3(x) = 0
to jest zwykłe równanie trygonometryczne.
20 kwi 20:48
anonim123: | | 1 | |
To będzie tak 2* |
| (sinx+x+sin(x−x)*cos(x)−sin3(x) |
| | 2 | |
sin2x*cosx−sin
3(x) Czy tutaj mam jakiś błąd?
21 kwi 20:29
anonim123: Nie bardzo wiem jak to obliczyć. Proszę o pomoc.
22 kwi 10:42
ICSP: 2sin(x)cos
2(x) − sin
3(x) = 0
2cos
2(x) − sin
2(x) = 0
3cos
2(x) = 1
| | 1 | | √2 | |
cos(x) = |
| ⇒ sin(x) = |
| |
| | √3 | | √3 | |
| | 1 | |
Pochodna w punkcie dla któego cos(x) = |
| zmienia znak z plusa na minus, więc znajduje |
| | √3 | |
się tam maksimum równe
| | 1 | | √2 | | 2 | |
fmax = |
| * ( |
| )2 = |
| |
| | √3 | | √3 | | 3√3 | |
22 kwi 11:59
anonim123: Skąd mam wiedzieć że zmienia znak z plusa na minusa?
22 kwi 13:12
ICSP: Wykres
lub
Rozwiązanie nierówności f'(x) > 0 i f'(x) < 0
alternatywnym sposobem jest policzenie drugiej pochodnej i sprawdzenie czy
| | 1 | |
f''(x) < 0 dla cosx = |
| |
| | √3 | |
22 kwi 13:32
anonim123: Nie wiem jak to mam zaznaczyć na wykresie.
22 kwi 13:42
ICSP:

| | 1 | |
Wykres funkcji f(x) = cos2(x) − |
| |
| | 3 | |
Widać, że następuje tutaj zmiana z + na −.
Naprawdę radzę zacząć od prostszych przykładów.
22 kwi 13:53
anonim123: A w jakich przypadkach trzeba używać pochodnej?
f(x)=0 to miejsce zerowe ale dlaczego akurat w tym miejscu a nie dalej na wykresie?
22 kwi 13:58
anonim123: Oglądnęłam matemaksa, ale nie wiem jak poradzić sobie z tym zadaniem. Dlaczego miejsce zerowe W
jest akurat w tym miejscu?
22 kwi 16:01
ICSP:

| | π | |
Ponieważ musi znajdować się ono w przedziale (0 ; |
| ) |
| | 2 | |
Zamieszczam wykres z zaznaczonym przedziałem (linie pionowe)
Jedyne miejsce zerowe pomiędzy tymi liniami zostało oznaczone kropką.
22 kwi 17:36
anonim123: A dlaczego akurat taki przedział muszę wziąć pod uwagę?
22 kwi 17:43
anonim123: ?
23 kwi 11:01
ICSP: Gdyż kąt rozwarty stożka nie może być większy ani równy 180o
Przeanalizowałaś w ogóle to zadanie?
23 kwi 11:37
anonim123: Nie pomyślałam o tym.
24 kwi 16:21
gal nie anonim 321: a takie równanie: alfocosalfosinalfatanalfa to jak rozwiązac

, bo ja nie myślę
24 kwi 17:20