matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie różniczkowe
Karola:
Rozwiąż równanie różniczkowe y''+9y'=0 y(0)=0 y'(0)=3
18 kwi 01:29
Mariusz:
∫
0
∞
y'(t)e
−st
dt=y(t)e
−st
|
0
∞
−∫
0
∞
(−s)y(t)e
−st
dt ∫
0
∞
y'(t)e
−st
dt=0−y(0)+s∫
0
∞
y(t)e
−st
dt L(y'(t))=−y(0)+sL(y(t)) L(y''(t))=−y'(0)+s(−y(0)+sL(y(t))) L(y''(t))=−y'(0)−sy(0)+s
2
L(y(t)) −3+s
2
Y(s)+9sY(s)=0 (s
2
+9s)Y(s)=3
3
Y(s)=
s
2
+9s
1
(s+9)−s
Y(s)=
3
s(s+9)
1
1
1
1
Y(s)=
−
3
s
3
s+9
1
y(t)=
(1−e
−9t
)
3
18 kwi 08:16
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick