Adamm:
Niech Y to wylosowana liczba.
a) X
1 = a, bez gęstości
rozkład jednopunktowy δ
a
b) X
2 = |Y|
| | 1 | |
P(X2≤t) = P(−t≤Y≤t) = ∫max(−t, −2)min(1, t) 1/3 dx = |
| [min(1, t)+min(2, t)] dla |
| | 3 | |
t>0
f
2(t) = 0 dla t≤0, 2/3 dla 0<t≤1, 1/3 dla 1<t≤2, 0 dla t>2
f
2(t) = (2/3) 1
(0, 1)(t) + (1/3) 1
(1, 2)(t)
no nie wiem jak go nazwać
c) X
3 = Y
2−2
P(X
3≤t) = P(|Y| ≤
√t+2) dla t≥−2
| | 1 | |
f3(t) = f2(√t+2)* |
| dla t≥−2, 0 dla t<2 |
| | 2√t+2 | |
| | 1 | | 1 | |
czyli f3(t) = |
| 1(−2, −1)(t) + |
| 1(−1, 2)(t) |
| | 3√t+2 | | 6√t+2 | |
d) X
4 = max(Y, 1)
P(X
4 ≤ t) = P(Y≤t, 1≤t) = 0 dla t<1, P(Y≤t) dla t≥1
P(X
4 ≤ t) = 1 dla t≥1, 0 dla t<1
X
4 ma rozkład δ
1
e) X
5 = min(Y, 1) = Y prawie wszędzie
f
5(t) = (1/3) 1
(−2, 1)(t)