Zadania z optymalizacji
hockiklocki: Witam. Potrzebuję pomocy z dwoma zadaniami optymalizacyjnymi.
1. Oblicz jakie jest najmniejsze pole trójkąta prostokątnego, którego połowa obwodu jest równa
p.
2. Oblicz, który z trójkątów prostokątnych o danym polu P ma najmniejszy obwód.
18 kwi 18:08
wredulus_pospolitus:
A z czym KONKRETNIE masz problem w tych zadaniach

Rysunki wykonane
18 kwi 18:13
PW: Wskazówka
Pole trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych x i x+a (x>0, a≥0) jest równe
Znalezienie minimum funkcji P jest proste − to funkcja kwadratowa. Przyprostokątne szukanego
kwadratu zależą od a. Trzeba to na koniec skojarzyć z połową obwodu p.
18 kwi 18:30
hockiklocki: Nie wiem wgl od czego w sumie zacząć. Próbowałem na razie myśleć od czego trzeba zacząć i nie
dałem rady. Chciałbym aby ktoś mi wytłumaczył jak te zadania należy rozwiązać.
18 kwi 18:31
hockiklocki: PW nie rozumiem jak ja mam skojarzyć to z połowa obwodu i jak znaleźć minimum skoro pochodna
zależy od a, którego i tak nie znam. Mógłbyś mi to wyjaśnić?
18 kwi 18:39
PW: Narysuj wykres funkcji P(x) dla jakiegokolwiek dodatniego 'a' w dziedzinie D = {x∊R: x > 0}, a
zobaczysz, że nie osiąga ona minimum, a więc zadanie nie ma rozwiązania − nie ma co
kojarzyć z p.
18 kwi 18:44
hockiklocki: Odpowiedzią do zadania 1 jest (3−2√2)p2, więc ma rozwiązanie
18 kwi 19:04
ite: Jest dokładnie tak jak napisał PW, rozwiązanie nie istnieje.
A odpowiedź, którą podajesz, jest do innego zadania: podaj największe pole trójkąta
prostokątnego, którego połowa obwodu jest równa p.
18 kwi 19:29
hockiklocki: Z tym że odpowiedź do zadania 2 nie istnieje też się nie zgodzę. Odpowiedź jest taka, że
najmniejszy o obwód ma trójkąt równoramienny o przyprostokątnych równych √2P.
18 kwi 19:39
ite: Nikt nie pisał nic o zadaniu 2/. Dostałeś wyjaśnienia do zad.1/.
18 kwi 19:43
hockiklocki: Mój błąd, rozumiem. Miało być najwięcej pole
18 kwi 19:56
hockiklocki: Największe*
18 kwi 19:56
Eta:
No to tak

a,b,c=
√a2+b2 >0 a+b+
√a2+b2= 2p
a
2+b
2≥2ab −−− równość zachodzi dla a=b
√a2+b2 ≥
√2ab =
√2*
√ab i a+b ≥2ab
zatem:
2p=a+b+
√a2+b2 ≥
√2ab+
√2√ab
2p≥(
√2+2)
√ab /
2
4p
2= (6+4
√2) ab /:4
Najmniejsze pole
P= p
2(3−2
√2)
============
18 kwi 20:23
Eta:
Miało być:
Największe pole
bo (√2+2)√ab≤2p |2
itd.........
18 kwi 20:35
ciostek: Czy ktoś dałby radę wytłumaczyć o co chodzi tutaj:
a2+b2≥2ab
i tutaj:
a+b ≥2ab
18 kwi 22:37
ciostek: ale w jaki sposób a+b≥2ab?
18 kwi 22:59
Eta:
Tam mam chochlika
a+b≥ 2√ab
bo
(√a−√b)2≥0 to a+b −2√ab≥0 ⇒ a+b≥2√ab
popraw
18 kwi 23:21
ciostek: ok już rozumiem.
Dzięki wielkie
18 kwi 23:23
Eta:
(a−b)
2≥0 ⇔ a
2−2ab+b
2≥0 ⇔ a
2+b
2≥2ab
i a2+b
2≥ 2ab ⇒ p{a
2+b
2≥
√2ab =
√2*
√ab
poprawiam zapis od słowa
zatem :
2p=a+b+
√a2+b2≥ 2
√ab+
√2*
√ab
i dalej już jest dobrze
Dobrze,że pytasz
18 kwi 23:27
ciostek:
2p≥(√2+2)√ab /2
4p2= (6+4√2) ab /:4
A co stało się z tą nierównością?
18 kwi 23:45
Eta:
4p
2≥(6+4
√2)ab /:4
zatem największe pole
Te pomyłki pojawiły się dlatego,że w międzyczasie doglądałam ciasta w piekarniku
18 kwi 23:51
ciostek: Zaczaiłem już jak wysłałem wiadomość. Dzięki za pomoc
18 kwi 23:52
kyrtap: Eta co za ciasto pieczesz?
19 kwi 00:15
Eta:
Sernik
19 kwi 00:21
hockiklocki: Dziękuję bardzo Eta, teraz to jest wszystko jasne. A czy oprócz słownego wytłumaczenia w
zadaniu 2 jest jakieś inne ciekawsze rozwiązanie?
19 kwi 11:29