Pytanie odnośnie rozwiązania
Olek: Znajdź dwie ostanie cyfry liczby 71001: Pytanie odnośnie rozwiązania
72≡ −51(mod 100) /2
74≡2601(mod 100) ≡ 1(mod 100) /250
71000≡1(mod100) /*7
71001≡7(mod 100) I teraz mam tu pytanie, w zeszycie mam to przemnożone przez 7 i nie wiem
dlaczego?
71002≡49(mod 100)
18 kwi 15:05
xyz:
71 = 07
72 = 49
73 = ...43
74 = ...01
75 = ...07
76 = ...49
77 = ...43
78 = ...01
1001 = 1000 + 1 = 250*4 + 1
dla 71000 koncowka by byla 01, wiec dla jeden wyzszej bedzie 07
18 kwi 15:32
Olek: Może Profesor pomyślał, że w poleceniu jest 71002 No nic dziękuję za odpowiedz
18 kwi 15:47