trójkąt
anka :
W trójkąt ABC wpisano okrąg o promieniu R.
Równolegle do boków trójkąta poprowadzono styczne do okręgu,które odcięły
przy wierzchołkach A,B,C trzy mniejsze trójkąty zawarte w trójkącie ABC.
W tak otrzymane trójkąty wpisano okręgi o promieniach r1,r2,r3
Wykaż,że r1+r2+r3=R
18 kwi 10:48
18 kwi 11:19
Eta:

Z podobieństwa małych trójkątów do ΔABC
w skalach:
| | x | | r1 | | y | | r2 | | z | | r3 | |
k1= |
| = |
| , k2= |
| = |
| , k3= |
| = |
| |
| | x+y+z | | R | | x+y+z | | r | | x+y+z | | R | |
to
r
1+r
2+r
3=R
============
c.n.w.
18 kwi 11:38
Eta:
Poprawiam chochliki

W mianowniku trzeciego ułamka oczywiście ma być R
i w mianowniku k
2 też R
18 kwi 11:42
18 kwi 13:11