pole
mira: Dany jest trójkąt ABC oraz jego pole P. Niech D bedzie środkiem odcinka BC.. Punkty X,Y,Z leżą
odpowiednio na AB, AD, AC tak że AX = 2AB, AY = 3AD oraz AZ = 4AC. Oblicz pole trójkąta XYZ.
18 kwi 15:22
Saizou :
ΔYRS ≡ ΔDRB (b−k−b), zatem BD = YS =x
| | 1 | | 1 | |
PXYZ = PYZS + PYXS = |
| xh+ |
| xh=xh=P |
| | 2 | | 2 | |
18 kwi 18:46
mira: Mi kolega napisał że mu wyszło 2P
18 kwi 18:52
mira: Czemu te trzy h są takie same?
18 kwi 19:04
Saizou :
Trójkąty są podobne, np.
ΔBCA~ΔXRA w skali k=2 ⇒ wysokość trójkąta XRA jest równa 2h,
czyli wysokość trapezu XPCB=h (P punkt przecięcia prostych XR i AC)
itd.
18 kwi 19:11
Eta:
Nawet 4 h takie same bo 4 b takie same
18 kwi 19:15
Saizou :
Eta Prawda

Coś logowanie mi nie działa i jestem
czarną oFcą
18 kwi 19:17
mira: Czli odpowiedź to P nie 2P
18 kwi 19:22
Ula: To zadnie z kangura i wyszło 2P
19 kwi 11:03
Ula: Nie sorry jednak to nie to, to było inne zadanie
19 kwi 11:17