trójkat
matma:
W trójkącie o bokach a,b,c poprowadzono dwusieczną kąta między bokami a i b
Wyznacz stosunek odcinków,na jakie środek okręgu wpisanego w ten trójkąt
dzieli odcinek tej dwusiecznej zawarty w tym trójkącie.
18 kwi 21:21
Leszek: Zrob rysunek , kat miedzy bokami a i b niech bedzie 2α
Z trojkata prostokatnego : sin α = r/x , r − promien okregu , x dlugosc odcinka dwusiecznej
od srodka okregu do wierzcholka miedzy bokami a i b
| | r(a+b+c) | |
Na podstawie pola trojkata otrzymasz sin 2α = |
| |
| | ab | |
Dokoncz
18 kwi 22:02
Mila:

1)
| | 1 | |
PΔADS= |
| *|AD|*|AS|*sinα |
| | 2 | |
2)
Z tw. o dwusiecznej kąta w trójkącie:
stąd:
3)
Posprawdzaj obliczenia
18 kwi 22:25
Eta:

2 sposób
Z podobieństwa trójkątów DMO i CKO z cechy (kk)
| x | | h−r | | x | | h | |
| = |
| ⇒ (*) |
| = |
| −1 |
| y | | r | | y | | r | |
| | hc | | r(a+b+c) | | h | | a+b+c | | h | | a+b | |
P(ABC)= |
| i P(ABC)= |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ |
| = |
| +1 |
| | 2 | | 2 | | r | | c | | r | | c | |
| | h | |
podstawiając za |
| do (*) |
| | r | |
=============
18 kwi 23:14