Wyznacz równanie płaszczyzny
Xyzzzz: Witam, mam zadanie takie:
Napisz równanie płaszczyzny do której należą punkty a b i c.
A(1,10), B(2,1,−2), C(1,0,1)
Głowie się nad tym od godziny, i o ile rozumiem odpowiedź jaka jest podana w książce to nie mam
pojęcia jak można dojść niej
Mógłby ktoś proszę nakierować mnie albo zrobić z wyjaśnieniem? Robię wszystkie zadania z
książki po kolei ale tutaj utknąłem
18 kwi 09:44
18 kwi 09:49
Jerzy:
Wyznacz wektory AB i AC.Ich iloczyn wektorowy to wektor normalny szukanej płaszczyzny.
18 kwi 09:50
Xyzzzz: Czy na pewno to się w taki sposób robi? To zadanie z 1 klasy liceum po szkole podstawowen
18 kwi 11:38
Jerzy:
Nie znam programu 1 LO, ale założyłbym się,że nie ma równania płaszczyzny i sposobu jej
wyznaczania.Co więcej podejrzewam,że wogóle nie ma tego w materiale szkół średnich.
18 kwi 11:42
Xyzzzz: To jak to możliwe jest że ten temat jest w moim podręczniku? Ogólnie większość zadań z tego
rozdziału zrobiłem bardzo łatwo. Ale to zadanie jest strasznie ciężkie szczególnie że nawet
żadnego wyjaśnienia nie ma. Jest to książka do rozszerzenia
18 kwi 12:05
Jerzy:
A czy te zadania, które robiłeś , dotyczyły R3 ?
18 kwi 12:11
Xyzzzz: Reszta zadań dotyczyła parametru t
Co do tych trzech płaszczyzn tylko dwa zadania. Jedno bardzo proste no i to.
18 kwi 17:02
Mila:
A(1,1,0), B(2,1,−2), C(1,0,1)
Nie wiem z jakiego podręcznika korzystasz, ale możesz tak:
(*) a*x+b*y+c*z+d=0 − równanie płaszczyzny
Współrzędne punktów muszą spełniać to równanie⇔
a*1+b*1+c*0+d=0
a*2+b*1+c*(−2)+d=0
a*1+b*0+c*1+d=0
=============⇔
a+b+d=0
2a+b−2c+d=0
a+c+d=0
==========masz 3 równania i 4 niewiadome, to trzeba np. tak:
d=−a−b
2a+b−2c−a−b=0
a+c−a−b=0
========
a−2c=0
c−b=0
==== uzależniamy a, b i d od c
b=c i a=2c⇒d=−2c−c, d=−3c
Podstawiamy do (*), c≠0
2c*x+c*y+c*z−3c=0 /:c
2x+y+z−3=0 − równanie szukanej płaszczyzny
teraz sprawdź, czy wsp. punktów A,B i C spełniają to równanie.
18 kwi 19:09
Mila:
A(1,1,0), B(2,1,−2), C(1,0,1)
II sposób
Możesz też skorzystać z takiej postaci równania płaszczyzny:
a*(x−x0)+b*(y−y0)+c*(z−z0)=0 , dla punktu A=(1,1,0)=(x0,y0,z0)
wtedy masz :
(*) a*(x−1)+b*(y−1)+c*z=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a*(2−1)+b*(1−1)+c*(−2)=0
a*(1−1)+b*(0−1)+c*1=0
================
a−2c=0 i −b+c=0
a=2c i b=c
Podstawiamy do (*)
2c*(x−1)+c*(y−1)+c*z=0 , dla c≠0
2(x−1)+y−1+z=0
2x+y+z−3=0
================
18 kwi 19:36