Największe pole trójkąta
Kuba: Oblicz, jakie jest największe pole trójkąta prostokątnego którego połowa obwodu wynosi p.
18 kwi 18:12
18 kwi 18:19
wredulus_pospolitus:
Dobra −−− to inne zadanie jest
Rysunek zrobiony

W czym KONKRETNIE masz problem
18 kwi 18:20
Kuba: Próbuję podstawić to pod wzór Herona a potem policzyć pochodną, potem się zatrzymuję i właśnie
nie wiem czy to wina tego że źle zacząłem czy po prostu dalej nie potrafię tego zrobic.
18 kwi 18:27
jc:
Pole = ab/2
2p = obwód = a + b +
√a2+b2
| | a+b | | 1 | |
≥ a + b + |
| = (1+ |
| )(a+b) ≥ (2+√2)√ab |
| | √2 | | √2 | |
Równość mamy dla a=b.
Ale może coś pokręciłem?
18 kwi 18:31