Oblicz granicę
Cichekczek: Mam straszny problem z obliczeniem jednej granicy. Zawsze wychodzi mi 0, a wszelkiego rodzaju
kalkulatory internetowe mówią że nieskończoność. Proszę o pomoc i najlepiej rozpisanie
przykładu
x→
∞
18 kwi 17:41
jc: Funkcja nie ma granicy, ma granicę niewłaściwą = ∞.
18 kwi 17:54
Cichekczek: Tylko jak dojść od tego ∞?
18 kwi 17:57
wredulus_pospolitus:
np. wykaż, że 3x*x2 < 4x (dla dostatecznie wielkiego x)
18 kwi 17:59
jc: (4/3)
x = exp( x ln 4/3) > [x ln 4/3]
3 /3! = Cx
3
18 kwi 18:03