Rozwiąż równanie (trygonometria)
Szalik: Mam takie równanie: sin3x+sinx=sin2x
Generalnie udało mi się już znaleźć w internecie jeden sposób na jego rozwiązanie, bo sam sobie
nie poradziłem, a moim problemem jest dojście do tego, dlaczego sobie nie poradziłem. Proszę o
pomoc w znalezieniu błędu w moim sposobie, który nie zadziałał:
sin3x+sinx=sin2x
sin3x−sin2x+sinx=0
sin(2x+x)−sin2x+sinx=0
sin2xcosx+cos2xsinx−sin2x+sinx=0
sin2x(cosx−1)+sinx(cos2x+1)=0
sin2x(cosx−1)+sinx(2cos2x−1+1)=0
sin2x(cosx−1)+2sinxcos2x=0
Z tego wynika, że:
sin2x=0 lub cosx=1 i sinx=0 lub cosx=0
A więc:
sin2x=0, więc 2x=kπ, czyli x=kπ/2
cosx=1, czyli x=2kπ
sinx=0, czyli x=kπ
cosx=π/2+kπ
(k należy do całkowitych)
Jak się to wszystko razem ze sobą złoży, wychodzi na to, że x=kπ/2, i to rzeczywiście jest
jedno z rozwiązań tego równania, ale powinny być jeszcze dwa inne. Nie umiem ich znaleźć tą
metodą, więc coś zrobiłem źle, ale nie wiem co.
18 kwi 17:28
Szalik: Na końcu jest błąd, powinno być: cosx=0, czyli x=π/2+kπ
18 kwi 17:31
WhiskeyTaster: Tym sposobem pomijasz sporo przypadków. Z tego nie wynika, że zachodzi tylko podany przez
Ciebie warunek. W Twoim wypadku zakładasz, że tylko 0 + 0 = 0. A gdzie na przykład −1 + 1 = 0?
| | 1 | | 1 | |
Albo |
| − |
| = 0? Takich rozwiązań może być mnóstwo, dlatego zawsze szukamy |
| | 2 | | 2 | |
przedstawienia wyrażenia w postaci iloczynu.
18 kwi 17:34
Szalik: Jak to przeczytałem, to się teraz wydaje takie oczywiste, a jakoś sam nie mogłem do tego dojść.
Matko, jak mi teraz głupio xD Dziękuję bardzo.
18 kwi 17:37
Eta:
sin(3x)+sinx= 2sin(2x)*cosx
2sin(2x)*cosx−sin(2x)=0
sin(2x) [2cosx−1]=0
....................
dokończ
18 kwi 17:39
Belo: Eta, skąd się wzięło, że sin2x = 2sin(2x)*cosx
18 kwi 18:24
wredulus_pospolitus:
Belo co Ty piszesz

? Gdzie niby Eta takie herezje zapisał
18 kwi 18:43
wredulus_pospolitus:
| | a+b | | a−b | |
sin(3x) + sinx = ... // stosujemy wzór sina + sinb = 2sin |
| cos |
| // ... = |
| | 2 | | 2 | |
2sin(2x)cosx
więc:
2sin(2x)cosx = sin(2x)
18 kwi 18:44
WhiskeyTaster: Szalik, tak jest dosyć często, mnie też się to nie ima
18 kwi 18:45
Belo: A dobra, myślałem, że to całe równanie zapisała a to tylko lewą stronę, nie ważne
18 kwi 18:56