Rzędna końcowa.
Dżasti: Co to jest rzędna końcowa? Mam w zadaniu polecenie, żeby obliczyć V i Pp bryły utworzonej przez
obrot dookoła osi OX pewnej paraboli wraz z rzędną końcowa w punkcie x=1.
Nie mam pojęcia co to rzędna końcowa w punkcie. Coś czuję, że to banalne, ale nie mogę na nic
wpaść.
18 kwi 23:00
Szkolniak: Może chodzi o wierzchołek paraboli?
18 kwi 23:04
Dżasti: Ta parabola to (1/3)x3
18 kwi 23:06
Leszek: Rzedna koncowa to granica koncowa calkowania !
y = (1/3)x3 to nie jest parabola
V = π ∫ y2 dx , calkowanie w granicach od 0 do 1
P= 2π ∫ y* √ 1+ (y ' )2 dx , calkowanie od 0 do 1
19 kwi 10:18