Rozwiązanie analityczne równania różnicowego
Karola: Znajdź rozwiązanie analityczne równania różnicowego
yx+2 − 5yx+1 + 4yx = 2
y0 = 5
y1 = 6
18 kwi 17:21
Karola: .
18 kwi 21:02
Leszek: Jest to rownanie roznicowe liniowe niejednorodne drugiego rzedu
Najpierw rozwiazujesz rownanie jednorodne , jego rozwiazanie w postaci ogolnej
yn = t n
Czyli t2 −5t +4 = 0 ⇒ Δt = 9 ⇒ t1 = 1 , t2= 4
Zatem : yx = A + B4x
18 kwi 21:43
Mariusz:
Y(t)=∑
x=0∞y
xt
x
∑
x=0∞y
x+2t
x+2+∑
x=0∞(−5)y
x+1t
x+2+∑
x=0∞4y
xt
x+2=
∑
x=0∞2t
x+2
∑
x=0∞y
x+2t
x+2−5t(∑
x=0∞y
x+1t
x+1)+4t
2(∑
x=0∞y
x
| | 2t2 | |
∑x=0∞yxtx−5−6t−5t(∑x=0∞yxtx−5)+4t2(∑x=0∞yxtx)= |
| |
| | 1−t | |
| | 2t2 | |
∑x=0∞yxtx−5t(∑x=0∞yxtx)+4t2(∑x=0∞yxtx)−5+19t= |
| |
| | 1−t | |
| | 2t2 | |
∑x=0∞yxtx−5t(∑x=0∞yxtx)+4t2(∑x=0∞yxtx)=5−19t+ |
| |
| | 1−t | |
| | (5−19t)(1−t)+2t2 | |
Y(t)(1−5t+4t2)= |
| |
| | (1−t) | |
| | 5−24t+21t2 | |
Y(t)(1−t)(1−4t)= |
| |
| | (1−t) | |
| | 5−24t+21t2 | |
Y(t)= |
| |
| | (1−t)2(1−4t) | |
| 5−24t+21t2 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| (1−t)2(1−4t) | | 1−t | | (1−t)2 | | 1−4t | |
A(1−t)(1−4t)+B(1−4t)+C(1−t)2=5−24t+21t2
A(1−5t+4t2)+B(1−4t)+C(1−2t+t2)=5−24t+21t2
A+B+C=5
−5A−4B−2C=−24
4A+C=21
1 1 1 | 1 0 0
−5 −4 −2 | 0 1 0
4 0 1 | 0 0 1
1 1 1 | 1 0 0
3 −4 0 | 0 1 2
4 0 1 | 0 0 1
−3 1 0 | 1 0 −1
3 −4 0 | 0 1 2
4 0 1 | 0 0 1
−12 4 0 | 4 0 −4
3 −4 0 | 0 1 2
4 0 1 | 0 0 1
−9 0 0 | 4 1 −2
3 −4 0 | 0 1 2
4 0 1 | 0 0 1
−9 0 0 | 4 1 −2
9 −12 0 | 0 3 6
4 0 1 | 0 0 1
−9 0 0 | 4 1 −2
0 −12 0 | 4 4 4
4 0 1 | 0 0 1
−9 0 0 | 4 1 −2
0 3 0 | −1 −1 −1
4 0 1 | 0 0 1
−9 0 0 | 4 1 −2
0 3 0 | −1 −1 −1
36 0 9 | 0 0 9
−9 0 0 | 4 1 −2
0 3 0 | −1 −1 −1
0 0 9 | 16 4 1
9 0 0 | −4 −1 2
0 9 0 | −3 −3 −3
0 0 9 | 16 4 1
| | 4 | | 1 | | 2 | |
A=− |
| *5− |
| *(−24)+ |
| *(21) |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
B=− |
| *5− |
| *(−24)− |
| *(21) |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 16 | | 4 | | 1 | |
C= |
| *5+ |
| *(−24)+ |
| *(21) |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
| 5−24t+21t2 | | 46 | 1 | | 6 | 1 | | 5 | 1 | |
| = |
|
| − |
|
| + |
|
| |
| (1−t)2(1−4t) | | 9 | 1−t | | 9 | (1−t)2 | | 9 | 1−4t | |
| d | | 1 | | d | |
| ( |
| )= |
| (∑x=0∞tx) |
| dt | | 1−t | | dt | |
| | 46 | | 6 | | 5 | |
Y(x)= |
| (∑x=0∞tx)− |
| (∑x=0∞(x+1)tx)+ |
| (∑x=0∞4xtx) |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 2 | | 5 | |
Y(x)=∑x=0∞[− |
| (3x−20)+ |
| 4x]tx |
| | 9 | | 9 | |
Podobnym pomysłem na rozwiązanie będzie użycie przekształcenia Z
18 kwi 22:33
Leszek: Kolega @Mariusz jest tytanem pracy , chwala mu za to , ja daje tylko szkic rozwiazania !
19 kwi 10:21